Vlast opet na apotekarskoj vagi

Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast opet na apotekarskoj vagi

Nakon što je sud vratio radikalima osam mandata, vladajuća koalicija u skupštini Kraljeva ima minimalnu većinu i maksimalnu muku kako privoleti na poslušnost odbornika Zorana Vukadinovića

Kraljevo – Okružni sud u Kraljevu doneo je nedavno presudu i, na osnovu blanko potpisanih ostavki, oduzeo mandate osmorici bivših radikala koji su, pre dva meseca, napustili odbornički klub SRS u gradskoj skupštini. Oni se tada nisu priključili nijednoj stranci, već su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osnovali nezavisni odbornički klub. Istina, svojim glasovima su uglavnom podržavali inače tesnu vladajuću većinu (36 od 70 odbornika) koju su posle višemesečnih previranja formirali DS, SPS i Pokret za Kraljevo.

Međutim, posle pomenute sudske presude, lokalni odbor SRS će popuniti upražnjena odbornička mesta i većinska koalicija će ponovo imati minimalnu skupštinsku prevagu.

– Tesna većina uvek može da predstavlja potencijalnu opasnost za ulazak u novi krug političke nestabilnosti. Naravno, učinićemo sve da do toga ne dođe i da skupština nastavi da normalno funkcioniše – kaže za „Politiku” Milomir Šljivić, predsednik gradske skupštine Kraljeva.

Strepnju „vladajućih” od novih turbulencija ne umiruje ni najava Branka Kaplarevića, jednog od najuticajnijih među osmoricom odbornika koji su ostali bez mandata, da će se odmah žaliti Vrhovnom sudu Srbije.

– U slučaju potvrde presude Okružnog suda u Kraljevu, na ovako drastičan primer kršenja volje birača žalićemo se i sudu u Strazburu – ističe Kaplarević.

Ali, potencijalno najveća opasnost za trojnu vladajuću kraljevačku koaliciju predstavlja „slobodni strelac” Zoran Vukadinović, odbornik sa liste SPS-a, koji je odavno napustio odbornički klub te stranke i sada, takoreći, deluje samostalno. Dakle, ako se on „naljuti”, a pokazalo se da je tome sklon – pade i vlast...

– Ovi, koje smo posle višemesečnih previranja izabrali, još nisu dokazali da rade za grad i narod, još se razmeštaju na direktorske i druge funkcije. Ako me uskoro ne uvere da će raditi za boljitak građana, izgubiće moju podršku – kaže za „Politiku” Zoran Vukadinović, odbornik koji predstavlja „jezičak na vagi” kraljevačke skupštine.

Miroljub Dugalić

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.