Izvor: Blic, 03.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnik uništio firmu za samo sedam meseci

ČAČAK - Oko 80 radnika čačanske „Niskogradnje” blokiralo je juče ulaz u upravnu zgradu preduzeća i započelo potpunu obustavu rada nezadovoljni što već četiri meseca nisu primili platu. Oni su najavili da u zgradu neće pustiti nikoga iz poslovodstva, sve dok se Agencija za privatizaciju ne izjasni da li je u slučaju ove firme prekršen kupoprodajni ugovor. Radnici su po završetku radnog vremena zaključali vrata lancem i katancem i organizovali dežurstva ispred uprave. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kako kažu, firma je uspešno poslovala sve do privatizacije, a onda je „za sedam meseci uništeno preduzeće koje je uspešno radilo 45 godina”.

Iako je zaposlenima u „Niskogradnji” više puta obećano da će preduzeće izmiriti sva dugovanja, a poslednji put nakon dvodnevnog štrajka glađu osmorice radnika krajem decembra, 115 zaposlenih u nekada veoma uspešnoj čačanskoj firmi, koja se bavi izgradnjom i rekonstrukcijom saobraćajnica, za poslednja četiri meseca primili su samo trećinu septembarske plate. Pored četiri plate, oni zahtevaju i isplatu pet putnih troškova.

- Zahtevamo od Agencije za privatizaciju da poništi kupoprodajni ugovor sklopljen u junu 2007. godine, jer novi vlasnik Milenko Zimonjić ne poštuje njegove ključne odredbe. Samo želimo da se u ovoj zemlji poštuje zakon ukoliko ga uopšte ima. Ogorčeni smo, od septembra do danas nismo primili ni dinara. Dvadesetorici od nas je isključena struja jer nemamo od čega da je platimo. Ali većinskog vlasnika to izgleda ne interesuje - kaže Radovan Nikolić, jedan od radnika koji je mislio da će štrajkom glađu uspeti da skrene pažnju rukovodstva na veoma težak materijalni položaj zaposlenih. On dodaje da su tada prihvatili obećanje da će dobiti platu, koje im je napismeno i sa potpisom dostavio vlasnik, ali da se ispostavilo da su prevareni.

- Jutros kada sam krenuo na posao, nisam imao detetu da ostavim novac za doručak. Ne znam šta da radim, ili da se obesim ili da idem da kradem. Ovako svakako još dugo neću moći da izdržim - kaže Vlajko Plavšić, koji je u „Niskogradnji” već 31 godinu. On kaže da se novi direktor bavi perifernim umesto suštinskih stvari.

- Umesto da nam ugovara nove poslove, on propisuje pravila o parkiranju unutar fabričkog kruga - rezignirano kaže Plavšić.

Novi direktor Radomir Doder šesti je po redu na čelu „Niskogradnje” u poslednjih godinu dana, što, prema mišljenju radnika, samo potvrđuje bezidejnost poslovne politike koju kreira Milenko Zimonjić. U prilog ovih tvrdnji oni navode da je vlasnik kupio nekoliko skupocenih mašina koje „nisu videle lopatu asfalta”, a koje neraspakovane i neregistrovane stoje na parkingu preduzeća.

Prema rečima radnika, „Niskogradnja” svakom radniku duguje od 80.000 do 120.000 dinara za četiri neisplaćene zarade. Pored toga, po osnovu neisplaćenih dividendi za period od 2000. do 2004, radnici u proseku potražuju između 350.000 i 400.000 dinara.

Iako se juče pojavio pred štrajkačima, direktor Doder nije želeo da daje komentar za medije o tome da li poslovodstvo vidi bilo kakvo rešenje za nagomilane probleme u ovom kolektivu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.