Vlasina privukla brojne goste

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasina privukla brojne goste

Iako su cene smeštaja skoro kao na moru, mnogi dolaze na visoravan koju nazivaju fabrikom crvenih krvnih zrnaca i vazdušnom banjom

Surdulica – Letnja sezona na Vlasinskom jezeru je zvanično počela 1. jula, a ugostitelji već mogu biti zadovoljni posetom, kao i činjenicom da su smeštajni kapaciteti, pogotovu oni u hotelima, više nego dobro popunjeni. Iako su cene skoro kao na moru (od 3.260 dinara dnevno u jednokrevetnoj sobi hotela „Vlasina” do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pet evra po ležaju u privatnim pansionima), i ove godine Vlasina je privukla goste koji žele mir u tišini i netaknutoj prirodi područja.

Do Vlasine se stiže preko Vladičinog Hana i Surdulice ili preko Leskovca i Crne Trave, putevima koji nisu baš u najboljem stanju. No, na tegobe vožnje brzo se zaboravi kada se stigne u borove i brezove šume na preko 1.200 metara nadmorske visine, a tu je i jezero površine 15 kvadratnih kilometara, u kome ima dvadesetak vrsta ribe, što ovo mesto čini atraktivnim i za pecaroše. Vlasinsko jezero je jedinstveno u Evropi po plovećim ostrvima, obraslim brezovom šumom, a čitavo područje je bogato i retkim primercima flore i faune. Jezero je nastalo pedesetih godina prošlog veka kao akumulacija „Vlasinskih hidroelektrana". Najveća dubina je 35 metara, a zbog konfiguracije dna voda je različite temperature, što može da stvori probleme neiskusnim i nesigurnim plivačima. Svi oni koji žele da se kupaju u jezeru najpre treba da se raspitaju na kojim mestima je kupanje bezbedno. Oni koji prvi put ovde dolaze valja da znaju da ovde tokom dana mogu da se promene i tri godišnja doba, a uveče i noću temperature se toliko spuste da je neophodna i toplija garderoba.

Gostima su na raspolaganju i sportski tereni, brojne staze za šetnju, izvorska voda i domaća kuhinja. Prodavnice su solidno snabdevene. Vlasina je i česta destinacija sportskih ekipa, koje ovde dolaze na pripreme.

Prelepi pejsaži privlače i slikare, pa se na Vlasini održavaju i slikarske kolonije, a posetioce privlače i tradicionalno takmičenje trubača „Vlasinsko leto” i utrka džipova stazama ove visoravni.

U ovom području, u Palji, kod sela Klisura, nalazi se i jedan od najstarijih manastira u Evropi, čija je rekonstrukcija još u toku, a po predanju u njemu je boravio sveti Sava.

V. Zlatković

[objavljeno: 09.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.