Vladika Irinej traži od Lavrentija da se povuče

Izvor: Politika, 26.Okt.2012, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Irinej traži od Lavrentija da se povuče

Episkop bački u oštrom otvorenom pismu episkopu šabačkom, osudio predlog da bi nepriznatoj MPC trebalo dati autokefalnost

Episkop bački Irinej oštro je reagovao na predlog vladike šabačkog Lavrentija, da bi nepriznatoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi (MPC) trebalo dati autokefalnost. 

Dok je Lavrentije rekao da bi Sveti arhijerejski sabor SPC na majskom zasedanju iduće godine mogao da pokrene pitanje normalizacije odnosa između SPC i kanonski nepriznate Makedonske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravoslavne crkve ukoliko Sinod pokrene takvu inicijativu, Irinej je u otvorenom pismu Lavrentiju, poslatom elektronskom poštom, istakao:

– Znači, po lavrentijevskoj logici, jedan crkvorazbijački puč, antisaborski i antisaborni akt samoproglašenja, izvršen uz aktivno učešće i podršku svetovne, pritom bezbožničke i anticrkvene vlasti, treba prosto-naprosto priznati: bezakonje treba proglasiti zakonitošću, raskolništvo crkvenošću, mržnju ljubavlju, zlo dobrom – napisao je Irinej, upitavši – kuda bi nas to odvelo?

Irinej jepostavio i pitanja Lavrentiju: šta bi ostalo od crkve i njenog bogoustanovljenog poretka? Ima li u istoriji crkve ijednog primera za takvu metodologiju rešavanja kanonskih pitanja? Da li su blaženopočivši patrijarsi German i Pavle i toliki naši episkopi za vreme trajanja već gotovo poluvekovnog raskola bili u teškoj zabludi ili u stanju umne pomračenosti kada su, uprkos svim pretnjama tadašnjeg režima, zauzeli odlučan, a kanonski i jedini mogući stav prema crkvenim pučistima i njihovim nastavljačima?

– Da li su i sve pomesne pravoslavne crkve u zabludi – ili „nezrele”, kako vele vođe raskola u Skoplju – zato što, solidarno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ne priznaju samoproglašenu autokefaliju i odbijaju kanonsko opštenje sa raskolnicima – ukazao je Irinej.

Dok Lavrentije veruje „da bi u Makedoniji takvu inicijativu oberučke prihvatili i dok bi se on radovao kao malo dete kada bismo taj problem rešili”, Irinej je uzvratio:

– Episkop Lavrentije najavljuje da bi ili on ili neko drugi mogao da na Arhijerejskom saboru predloži ovo što je sada izjavio, pa ostao živ. Duboko sam uveren da, osim njega, niko ne bi predložio tako nešto, a sve se nadam da će i on u međuvremenu promisliti, a možda ponešto iz eklisiologije i kanonskog prava i pročitati. Umesto najavljenoga, mogao bi da učini nešto drugo. On je, naime, do sada tri puta podnosio i povlačio ostavku na aktivnu službu, odnosno na upravljanje eparhijom. Ukoliko ovakvim potezima misli da kruniše svoju višedecenijsku arhipastirsku službu, mnogo korisnije i za njega i za crkvu bilo bi, uveren sam, da četvrti put zatraži umirovljenje i da pri tome ostane. Ovo govorim, pred Bogom i pred ljudima, krajnje dobronamerno, bez i trunke zlobe ili ironije – napisao je Irinej.

Komentarišući ovakav ton u obraćanju vladike Irineja i odgovarajući na naše pitanje – da li je takva komunikacija među episkopima uobičajena, verski analitičar Živica Tucić kaže da je ovo zaista neuobičajena oštrina u kontaktu jednog episkopa sa drugim, bez obzira na godine starosti i arhijerejstva.

– Shvatio sam Lavrentijeve izjave kao dobronamerno, lično mišljenje koje je on hteo da prosledi Saboru i Sinodu, kako bi oni procenili to mišljenje. Lavrentije nije diktirao svoj stav niti insistirao na njemu. Odgovor Irineja je crkveno-pravno tačan, jer za makedonsko pitanje nije dovoljan samo pozitivan stav crkvenog Beograda, već „svepravoslavni konsenzus”. Davanje autokefalije Skoplju nije samo pitanje dobre volje SPC. Ovo pismo shvatam i kao poziv Irineja Bulovića Lavrentiju da se povuče – naglašava Tucić.

Odgovor na pitanje šta misli o stavovima episkopa Irineja juče nismo uspeli da dobijemo od vladike Lavrentija, a u Šabačkoj eparhiji rekli su nam da nemaju komentar.

A. Apostolovski

objavljeno: 26.10.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.