Vladika Irinej:  Sabor neće razmatrati mogućnost poziva papi

Izvor: Politika, 18.Maj.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Irinej: Sabor neće razmatrati mogućnost poziva papi

BEOGRAD – Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve, koji je u zasedanju, neće razmatrati mogućnost upućivanja poziva papi Benediktu XVI da prisustvuje obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta, 2013. godine u Nišu.

Vladika bački Irinej je novinarima u beogradskoj Patrijaršiji rekao da je Sabor sva pitanja oko obeležavanja Milanskog edikta već razmotrio i doneo odgovarajuće odluke znatno ranije.

„Nadbiskup i njegova zajednica to što žele mogu i da saopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a, ako Srpska crkva dobije neki signal iz samog Rima na tu temu, onda će ga moći i razmotriti. Do sada to nije bio slučaj”, kazao je vladika Irinej.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je ranije danas da katolički vernici u Srbiji imaju veliku želju da na obeležavanju jubileja 17 vekova od Milanskog edikta, vide i papu Benedikta XVI.

Iz Vatika je, naime, nedavno saopšteno da papa Benedikt XVI neće doći na proslavu 17 vekova Milanskog edikta iako je patrijarh srpski Irinej u više navrata najavljivao takvu mogućnost, a poziv za posetu uputio mu je svojevremeno i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

---------------------------------------

Vladika bački: Sutra o uređenju Hrama Svetog Save

U okviru majskog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, sutra će biti održana sednica Centralnog tela za dovršenje Hrama Svetog Save, na kojoj će se raspravljati o unutrašnjem uređenju tog zdanja, najavio je vladika bački Irinej.

Vladika Irinej je, novinarima u beogradskoj Patrijaršiji, rekao da će to telo zasedati nakon liturgije u Hramu Svetog Save na Vračaru, koju će zajednički služiti članovi Sabora SPC, kome predsedava patrijarh srpski Irinej.

Bački vladika je podsetio da je to saborska tradicija od davnina, koja je tokom nekoliko poslednjih godina života pokojnog patrijarha Pavla bila prekinuta zbog njegovog zdravstvenog stanja i nemogućnosti da bude na čelu Sabora tokom služenja liturgije.

Prema njegovim rečima, posle liturgije i parastosa ktitorima biće održana sednica Centralnog tela za dovršetak izgradnje Hrama Svetog Save, koje će, pre svega, raspravljati o unutrašnjem uređenju tog zdanja.

„Postavljanje mozaika i oslikavanje fresaka su veliki problemi i izazovi, naročito u ovom vremenu krize i o svemu tome treba doneti odgovarajuće odluke”, naveo je vladika bački i podsetio da je hram jedan od veoma skupih projekata.

Tanjug

objavljeno: 18.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.