Izvor: RTS, 08.Dec.2021, 11:46

Vladika Grigorije: U razgovoru sa Fon Kramon nismo se ni osvrnuli na organizaciju SPC

Episkop diseldorfski Grigorije, izjavio je da tokom njegovog sastanka sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon, u razgovoru nije pominjana tema strukturalne organizacije Srpske pravoslavne crkve, kao i da je saglasan sa saopštenjem Informativne službe SPC.
Viola fon Kramon je, nakon što je na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa vladikom Grigorijem, u prepisci sa korisnicom te platforme navela da "Srpska pravoslavna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crkva ne postoji" i preporučila joj da razgovara sa episkopom.

"Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve", piše u saopštenju vladike Grigorija.
Episkop, takođe, kaže da je iz medija upoznat sa sadržajem "objavljenog pa izbrisanog" komentara Viole fon Kramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve, objavljeno je na sajtu Eparhije diseldorfske i cele Nemačke.
Fon Kramon, koja je izvestilac Evropskog parlamenta za KiM, je nakon što je na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa episkopom diseldorfskim Grigorijem, u prepisci sa korisnicom te platforme navela da "SPC ne postoji".
Viola fon Kramon je, naime, komentarišući jednu od objava u prepisci, a u kojoj se kaže da je Srpska pravoslavna crkva "pro-ruska" i da bi bilo sjajno da se to promeni.
"Ne postoji Srpska pravoslavna crkva, to su autonomne eparhije, za razliku od Katoličke crkve. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni", napisala je Fon Kramon.
Srpska pravoslavna crkva je, u odgovoru Violi fon Kramon, poručila da SPC u Nemačkoj postoji i to kao deo jedne nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije, te da i Ustav SPC i njene uredbe važe i na teritoriji Nemačke, kao i bilo gde na njenom kanonskom području.
"Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i po potrebi razrešava eparhijskog arhijereja", navodi se u saopštenju.
Iz SPC su, takođe, naveli da su povodom objave Fon Kramon primili veliki broj oštrih negodovanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Fon Kramon: Nismo pričali o unutrašnjoj organizaciji SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2021

Članica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon nastavila je danas na Tviteru da se bavi Srpskom pravoslavnom crkvom, nakon što je njen komentar tokom polemike na toj društvenoj mreži da "SPC ne postoji", izazvao negodovanje javnosti...Fon Kramon je napisala da u ponedeljak, u razgovoru sa episkopom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.