Vladika Atanasije: Gavrilo Princip je stao ispred tiranina, kao David pred Golijata!

Izvor: BKTV News, 28.Apr.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Atanasije: Gavrilo Princip je stao ispred tiranina, kao David pred Golijata!

“Nije dobro da se hvalimo stradanjima, to vidi Bog, ali, s druge strane, treba da iz toga izvučemo neku lekciju”, naglasio je umirovljeni vladika Atanasije.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije služili su Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu i parastos Gavrilu Principu, njegovim roditeljima i Srbima stradalim u Prvom svetskom ratu.
Na današnji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dan pre 96 godina umro je Gavrilo Princip, čiji je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju. Umirovljeni vladika Atanasije poručio je da je Gavrilo Princip stao ispred tiranina, baš kao i biblijski David ispred mnogo jačeg Golijata.
On je rekao da srpski narod treba da bude narod pažnje i da je Grahovo junačko, ali i sveto hrišćansko mesto. “Nije dobro da se hvalimo stradanjima, to vidi Bog, ali, s druge strane, treba da iz toga izvučemo neku lekciju”, naglasio je umirovljeni vladika Atanasije.

Parastos je služen u okviru obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Princip je rođen je u julu 1894. godine u okolini Grahova. Njegovo zdravlje od najranijeg detinjstva bilo je narušeno i bolovao je od tuberkuloze. U Sarajevu je pohađao Trgovačku školu, a potom i gimnaziju iz koje je izbačen pošto je otkriveno da je član jedne antiaustrijske organizacije. Zbog atentata na Franca Ferdinanda pred sud je 12. oktobra 1914. godine izvedeno 25 mladih ljudi.
Izvor: agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Vladika Atanasije: Gavrilo Princip stao je ispred tiranina, baš kao David ispred Golijata!

Izvor: Press, 28.Apr.2014

Na današnji dan pre 96 godina umro je Gavrilo Princip, čiji je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju. Umirovljeni vladika Atanasije poručio je da je Gavrilo Princip stao ispred tiranina, baš kao i biblijski...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.