Izvor: Blic, 17.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladan Begović: Nisam ućutkan

Vladan Begović: Nisam ućutkan

BEOGRAD - Niko nije pokušao da me ućutka zbog šećerne afere, a ja sam progovorio kada je carinska služba bila ugrožena. Carinici su ogorčeni što su ispali jedini krivci za sve ovo, a da je nas neko pitao, mi bismo tražili sistem kvota za izvoz - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije Vladan Begović, novoimenovani direktor Agencije za duvan i bivši prvi čovek Uprave carina. On je istakao da je rešio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << progovori nakon izjave Vojislava Koštunice da je carina znala da se izvozi oružje u Liberiju, 'što je potpuno netačno, jer je na fakturama pisalo da ono ide u Nigeriju'.

Na pitanje novinara da li je u sredu znao da će u četvrtak biti smenjen, Begović je rekao da ' nije znao kada će to tačno biti, ali je znao da neće više biti tu'. On je istakao da se ne smatra nezadovoljnim i da je posle dve i po godine teškog rada u Upravi carina spreman da se bavi poslovima u Agenciji za duvan.

Ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić istakao je da je iznenađen potrebom da se' kod nas od svega napravi afera i razdor i tamo gde ih nema'.

- Niko ne želi da ućutka Begovića zbog šećera, što dokazuje i činjenica da će on ostati član vladine Komisije za izvoz šećera. Begović nije smenjen zbog šećerne afere, već je sam Begović još ranije govorio da su dve godine u carini puno i da bi radio nešto drugo. Pošto je Savet ministara SCG razrešio brojne savezne funkcionere, među kojima i Begovića, ponudili smo mu nekoliko opcija i on se odlučio za Agenciju za duvan. Želimo da iskoristimo njegove kvalitete, a to su poštenje i radinost - rekao je Đelić. On je istakao da je za novog direktora Uprave carina izabran moralan, vrlo energičan čovek, bez mrlje u karijeri, koji će raditi na sprovođenju novog Zakona o carini koji je u pripremi i reformi carinske službe.

Na pitanje da li je Krstić imenovan po partijskoj liniji, s obzirom na to da je visoki funkcioner DS, Đelić je rekao da novi carinski zakon predviđa da na čelu carine ne sme biti partijski funkcioner, zbog čega je Krstić prekjuče podneo ostavku na mesto člana Predsedništva DS, iako je ostao član ove stranke.

Sam Krstić istakao je da dolazi na čelo Uprave carina u nezgodnom trenutku, ali da taj posao za njega predstavlja izazov, pa će raditi profesionalno i stručno. K.P. Dinkić: Smena zbog šećera

NOVI SAD (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Mlađan Dinkić žestoko je kritikovao smenu Vladana Begovića sa mesta direktora Uprave carina i to doveo u vezu sa njegovim obelodanjivanjem krivaca za 'šećernu aferu'.

'Krajnje je neumesno da čovek koji je izneo podatke o tome ko je vršio reeksport šećera iz Srbije biva smenjen dan nakon što je izneo te podatke. Smeniti čoveka, sa nesuvislim objašnjenjem da je umoran i da prelazi na manje odgovornu funkciju, priča je za malu decu', rekao je Dinkić novinarima u Novom Sadu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.