Vlada vraća crkvi matične knjige posle 65 godina

Izvor: S media, 09.Maj.2011, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada vraća crkvi matične knjige posle 65 godina

Vlada Srbije ispravlja nepravdu dugu 65 godina. Vlada i Srpska pravoslavna crkva u sredu potpisuju sporazum vraćanja crkvenih knjiga crkvama i verskim zajednicama u Srbiji.

Sporazumom, koji će u sredu potpisati Vlada i Srpska pravoslavna crkva, započeće proces vraćanja crkvenih knjiga crkvama i verskim zajednicama u Srbiji.

Zakonom o državnim matičnim knjigama iz 1946. matične knjige rođenih, venčanih i umrlih preuzete su od crkava i verskih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zajednica radi prepisivanja, a istim pravnim aktom je bilo predviđeno da se vrate najkasnije do 31. decembra 1950. godine. Međutim, matične knjige do danas nisu vraćene crkvama i verskim zajednicama.

Vlada usvojila Predlog zakona o finansiranju stranaka (VIDEO)

Kalanović: Za nove zaposlene manje dažbine

Patrijarh Irinej: I glas crkve se mora čuti

Vlada Srbije vraćanjem crkvama i verskim zajednicama, odnosno njihovim pravnim sledbenicima svih matičnih knjiga ispravlja nepravdu dugu 65 godina, navodi se u saopštenju ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i patrijarh Irinej potpisaće u sredu, 11. maja, sporazum o vraćanju matičnih knjiga Srpskoj pravoslavnoj crkvi, najavljeno je iz resornog ministarstva.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.