Vlada stavlja branu na ogromne plate

Izvor: Glas javnosti, 02.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada stavlja branu na ogromne plate

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da će Vlada Srbije značajo uticati na određivanje plata u rukovodstvima javnih preduzeća. On je rekao da je pre tri ili četiri nedelje vlada dala nalog da se urade analize i utvrde merila za određivanje plata i napomenuo da je to urađeno pre „afere velikih plata“.

Prema njegovim rečima, utvrđivanje merila je ozbiljan problem, jer je teško naći model koji će s jedne strane uvažavati specifičnosti javnih preduzeća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a s druge strane uzimati u obzir mere pravičnosti kako se ne bi ogroman novac isplaćivao kao plate ili bonusi. Premijer je naglasio da neka javna preduzeća posluju u uslovima konkurentnosti dok su druga monopolisti tako da će „po svoj prilici vlada razmotriti opciju da se različite mere primene na ta preduzeća“.

„Ta analiza je daleko odmakla“, rekao je Cvetković i najavio da bi vlada uskoro trebalo da izađe sa definitivnim predlogom.

„Kada budemo zadovoljni predloženim rešenjem ono će ići na vladu“, istakao je on.

Cvetković je najavio i da će predlozi koji će se odnositi na isplate zarada u javnim preduzećima biti deo širokog paketa mera koje će vlada preduzeti da bi se ublažili negativni efekti svetske finansijske krize. Zanimljivo je, međutim, da je Cvetković istakao kako vlada neće propisivati raspone plata između radnih mesta u javnim preduzećima, pa se postavlja pitanje na koji način će se ograničiti mogućnost da direktori sebi podignu plate toliko da budu „bezobrazno visoke“, kako su neki od njih i sami priznali.

IZMENE BUDŽETA ZA 2009. GODINU

Premijer Cvetković juče je najavio i moguće izmene predloženog budžeta za narednu godinu, rekavši da je u toku prvi krug rasprave o budžetu. On je, međutim, bio izričit o tome da se deficit u budžetu koji je dogovoren za 2009. godinu neće menjati. Cvetković je rekao i da će se plate budžetskih korisnika usklađivati s inflacijom u narednoj godini, što znači da neće biti ni povećanja, ali ni pada realnih primanja.

Premijerove tvrdnje o uplitanju vlade u regulaciju visine plata menadžmenta u državnim kompanijama, juče je potvrdio i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekavši da će to ministarstvo pripremiti pravilnik o platama u javnim preduzećima, čim bude dobilo instrukcije vlade.

Marković je rekao da pravilnik može da se pripremi u veoma kratkom roku, odnosno za dan ili dva po dobijanju uputstava od vlade.

- Mi smo već pripremili pravilnik o platama u Upravnim odborima preduzeća, tako da ćemo pripremiti i ovaj pravilnik u skladu sa instrukcijama koliko velike te plate treba da budu i šta sve treba da bude obuhvaćeno pravilnikom. Te instrukcije se tiču kako visine plate, tako i da li će biti napravljena razlika između monopolista i nemonopolista i da li će biti potrebno utvrditi visinu drugih privilegija i beneficija - rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.