Vlada povlači tužbu protiv porodice poginulog policajca

Izvor: Politika, 22.Okt.2013, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada povlači tužbu protiv porodice poginulog policajca

Obustavljen sudski postupak protiv porodice poginulog policajca s Kosmeta, kojoj je država najpre isplatila odštetu, a onda sudski zatražila da vrati novac

Čačak – Porodica policajca Čedomira Petkovića, kojeg je OVK smrtno ranila 1999. na Kosmetu, obaveštena je juče da država povlači tužbu protiv njih. Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 14. oktobra, obavezala je Republičko javno pravobranilaštvo da u roku od 15 dana povuče tužbu i odustane od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zahteva protiv porodice Petković za povraćaj novčane naknade dobijene zbog gubitka člana porodice.

– Život mog brata vredniji je od svakog novca i verovala sam da u zemlji ima razumnih ljudi koji će reći da je tužba bila besmislica. Roditelji i ja osećamo veliko olakšanje posle ovakvog raspleta. Hvala „Politici” koja je prva otvorila naš slučaj, hvala svim novinarima koji su se interesovali za našu tužnu sudbinu – kaže za naš list Sonja Petković, Čedomirova sestra, koju je juče advokat Danica Milošević iz Čačka obavestila o povlačenju tužbe.

Advokatu je zaključak vlade o povlačenju tužbe dostavljen iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja se, očigledno, zainteresovala za ovaj slučaj.

Pred Osnovnim sudom u Čačku, 23. avgusta ove godine, otvorena je glavna rasprava po tužbi kojom država Srbija od petoro Petkovića, koji sada žive u selu Loznici kod Čačka, zahteva da u republičku kasu vrate 4,2 miliona dinara. Oni su tu naknadu dobili sudskim putem i isplaćena im je 2010, ali je Vrhovni kasacioni sud Srbije ustanovio da je potraživanje zastarelo.

Zbog toga je Republičko javno pravobranilaštvo, tužbom radi sticanja, podnetom 8. maja ove godine Osnovnom sudu u Čačku, zahtevalo da Čedomirov otac Ljubomir Petković (80) državi vrati 905.964, sedamdesetšestogodišnja majka Sinđa 904.401, brat Aleksandar 800.303, a sestre Sonja Petković i Zvezdana Obrenović po 798.739 dinara.

Čedomir Petković (1961) radio je kao policajac SUP-a u Prizrenu i bio smrtno ranjen na zadatku, tokom NATO bombardovanja 17. aprila 1999. godine. Sa dvojicom kolega na putu Prizren–Vrbnica, u službenoj „lada nivi”, naišao je na barikadu OVK i preprečen traktor. Pokušao je da obiđe prepreku zbog čega je džip naleteo na postavljenu protivtenkovsku minu koja je eksplodirala. Jedan policajac je poginuo na mestu a Petković je sa teškim povredama zbrinut najpre u Prizrenu, zatim u Vojnoj bolnici u Nišu, pa na VMA u Beogradu. Ne dolazeći svesti, preminuo je u Specijalnoj bolnici „Dr Borivoje Gnjatić” u Starom Slankamenu, 2. oktobra 1999. godine. Sahranjen je u Lapovu, gde mu i danas žive supruga i dva sina.

Petkovići su bili starosedeoci u Maloj Kruši kod Prizrena ali su juna 1999, bežeći pred OVK-a, prešli u centralnu Srbiju.

G. Otašević

objavljeno: 22.10.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.