Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada malo daje za univerzitet"

Beograd -- Vlada nije predvidela dovoljno sredstava za finansiranje univerziteta u Srbiji, kažu članovi Saveta Beogradskog univerziteta.

Zato BU mora iz sopstvenih prihoda da izdvoji nerealno visok iznos od 1,67 milijardi dinara, rečeno je danas na sednici Saveta. Država od prošle godine Univerzitetu u Beogradu duguje sedam miliona evra.

Prilikom donošenja budžeta nisu uzimani u obzir zahtevi univerziteta - samo Beogradski univerzitet je za tekuće troškove tražio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 976 miliona dinara za sedam meseci i povraćaj dugova od prethodne godine, a svi univerziteti u Srbiji su ukupno dobili 474 miliona dinara za period do kraja godine i 120 miliona dinara za prethodnih pet meseci.

Poređenja radi, za materijalne troškove stručnih službi Skupštine izdvojeno je 665,12 miliona dinara, a za finansiranje parlamentarnih političkih stranaka 585,38 miliona, rečeno je na sednici.

Na sednici je izabran student prorektor Marko Milutinović, koga je predložio Studentski parlament.

Izbor univerzitetskog ombudsmana odložen je za sledeću sednicu, jer je za njegov izbor potrebno prisustvo svih grupacija Saveta, što danas nije bio slučaj.

Članovi Saveta su jednoglasno doneli odluku o prijemu Instituta za nuklearne nauke "Vinča" u sastav Beogradskog univerziteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.