Izvor: Blic, 18.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i Ministarstvo ignorišu Univerzitet

Vlada i Ministarstvo ignorišu Univerzitet

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete ignorišu univerzitet i tvrde da je on konzervativan i trom i da nije spreman za reforme. U isto vreme oni forsiraju univerzitete u unutrašnjosti, što nije u redu - rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rektor BU Marija Bogdanović.

- Uspeli smo da vratimo studente u redovnu nastavu koja je bila poremećena protestima proteklih godina. Donet je prelazni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zakon o Univerzitetu s kojim je stvoren legalni okvir za dalju stabilizaciju Univerziteta. Počeli smo i sa akcijom skraćivanja nastavnih planova i programa na svim fakultetima. Cilj nam je da izbacimo višak gradiva i ono što je zastarelo, za šta je potrebno vremena, a ima i profesora koji nam to otežavaju, opirući se, jer nisu dorasli zadatku. Uveli smo multidisciplinarne studije i sledeće godine će fakulteti transformisati svoje studije, kako bismo bili kompatibilni sa Evropljanima. Beogradski univerzitet sarađuje sa mnogim svetskim organizacijama, a sklopili smo i ugovore sa brojnim univerzitetima u Evropi radi razmene studenata i nastavnika - istakla je Bogdanović.

- Pored svega toga - nastavila je ona - od Vlade i Ministarstva Univerzitet nema potrebnu podršku i razumevanje. Oni ih ignorišu i kažu da su konzervativni i tromi, nespremni za promene. J. Subotić Konflikt interesa

Kako je za 'Blic' rekla pomoćnik republičkog ministra prosvete, zadužena za više i visoko obrazovanje, Srbijanka Turajlić, Ministarstvo tačno zna dokle je koji univerzitet u Srbiji stigao sa reformom, jer od njih redovno dobijamo izveštaje, dok od BU ne stiže ništa, tvrdi ona i dodaje da je čula da BU ima radne grupe za reformu, ali da u Ministarstvu ne znaju šta one rade. - Sve što oni odluče mora biti primereno evropskim standardima, čime se, na kraju, pozabavi Ministarstvo. Zbog toga smo sklopili saradnju sa svim univerzitetima i višim školama u Srbiji. Jedino nam je prorektor BU prof. Đuričić rekao da BU neće u tome da učestvuje, jer postoji konflikt interesa - ističe Turajlić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.