Vlada: Nema rada na vrućini

Izvor: Blic, Beta, 24.Jul.2009, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Nema rada na vrućini

Vlada Srbije preporučila je poslodavcima da radnici koji rade u teškim ulovima na otvorenom, zbog velikih vrućina, ne rade od 11 do 16 časova ako je temperatura viša od 36 stepeni.

Direkrorka Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada Vera Božić Trefalt kazala je agenciji Beta da je Vlada tu poreporuku donela 2007. i da je nije povlačila, tako da je ona sada samo obnovljena, ali da nije obavezujuća.

Božić Trefalt je rekla da se poslodavcima preporučuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da radnici ne rade u tom periodu ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad poslodavci su dužni da preduzmu sve mere bezbednosti zdravlja na radu. Prema njenim rečima, Inspekcija rada će na terenu proveravati da li se poštuju mere o bezbednosti zdravlja na radu.

Mrkonjić: Ne prekidati građevinske radove zbog vrućine

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas da ne bi trebalo zbog vrućine prekidati radove na gradilištima.

"Nema govora o tome da se ne radi tokom leta i tu ideju treba saseći u korenu", rekao je on prilikom obilaska radova na izgradnji novog centra Oblasne kontrole letenja Beograd.

Prema rečima Mrkonjića, na gradilištima je bitna organizacija rada i potrebno je "odmarati radnike i davati im napitke".

"Radićemo prema klimatskim uslovima i onako kako možemo, ali sigurno to nećemo zloupotrebiti", rekao je srpski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.