Izvor: B92, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Kosova o smeštaju raseljenih

Priština -- Vlada Kosova i Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) potpisali su sporazum o smeštaju raseljenih.

Vlada se time obavezuje da obezbedi smeštaj i druge potrebe za raseljene unutar Kosova. Sporazum podrazumeva saradnju Vlade i UNHCR-a kada je reč o raseljenima i izbeglicama.

Zamenik premijera Kosova Ljutfi Haziri rekao je da je sporazumom obezbeđena koordinacija aktivnosti na stvaranju boljih uslova da se raseljeni tretiraju prema zakonskim odredbama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Identifikovana su tri ministarstva kao nosioci posla - Ministarstvo za povratak i zajednice, za lokalnu upravu i za rad i socijalnu zaštitu i opštine na Kosovu, kao nosioci poslova koji se odnose na raseljena lica", rekao je Haziri.

On je kazao da još nema tačnih podataka o broju izbeglica sa Kosova, ali je poznato da je oko dve hiljade izbeglica u Crnoj Gori i gotovo isto toliko u Makedoniji.

Interno raseljena lica uglavnom su smeštena u opštini Štrpce, u severnom delu Mitrovice, i u centralnoj Srbiji. Raseljeni Albanci sa severa Kosova smešteni su najviše u južnoj Mitrovici.

Šef Misije UNHCR-a na Kosovu Martin Loptus rekao je da je sporazum veoma značajan dokument koji će doprineti stvaranju institucionalnih kapaciteta i saradnji sa Vladom Kosova o nizu pitanja koja se odnose na raseljene i izbeglice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.