Viza za zemlje EU samo uz vaučer

Izvor: Blic, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viza za zemlje EU samo uz vaučer

Sporazum o viznim olakšicama koji će predstavici Vlade Srbije potpisati 18. septembra sa predstavnicima Evropske unije u Briselu omogućiće brojnim kategorijama stanovništva da sa mnogo manje dokumenata dobiju vizu, a važnost trajanja ovog dokumenta u nekim slučajevima biće i do pet godina.

Malo je građana Srbije koji neće moći da se uklope u neku od sporazumom predviđenih kategorija jer će vize za zemlje Evropske unije dobiti svi koji uplate vaučer preko akreditovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << turističkih agencija.

Sporazum o viznim olakšicama počeće da se primenjuje početkom 2008. godine. Očekuje se da do tog datuma najpoznatije srpske agencije, koje imaju licencu za organizovanje putovanja po međunarodnoj konvenciji, pribave akreditaciju. Države članice Evrpopske unije dodeliće akreditacije agencijama sa kojima su do sada već poslovale i koje smatraju najpouzdanijim.

- Potpisivanje sporazuma o viznim olakšicama ubrzaće dobijanje vize određenim kategorijama stanovništva jer će broj dokumenata koju su obavezni da prikupe biti znatno manji, a da kategorija bude što više, kako bi što veći broj građana mogao da ih koristi. Ovo je prvi korak ka uspostavljanju bezviznog režima i put ka našem krajnjem cilju, da Srbija dospe na belu šengensku listu - kaže Sanja Mrvaljević, savetnica u Kancelariji Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Građani će za put u inostranstvo morati da podnesu samo dokaz, dokument koji potvrđuje da pripadaju jednoj od navedenih kategorija iz sporazuma. Na primer turista koji je uplatio aranžman preko neke agencije koja ima akreditaciju država članica Evropske unije u okviru konzularne saradnje dovoljno je da ima potvrdu da je uplatio putovanje da bi dobio vizu.

Sporazum o viznim olakšicama podrazumeva i izdavanja viza sa dužim rokom trajanja i za više ulazaka. Jedna od odredaba sporazuma je i vrednovanje poštovanja roka, pa će savesni moći kasnije da dobijaju vize na duži period, čak i do pet godina, što je novina.

Viza za sve građane i dalje će koštati 35 evra, a za veliki broj navedenih kategorija izdavaće se besplatno, pre svih za penzionere i decu mlađu od šest godina.

U Ministarstvu za turizam „Blicu" je rečeno da će novine koje će omogućiti sporazum o viznim olakšicama biti unete u izmene i dopune Zakona o turizmu koje se trenutno rade. Najveće turističke agencije „KonTiki" i „Argus" još uvek nisu obaveštene o mogućnostima koje će turisti imati sledeće godine.

- Takvu informaciju zvanično nismo dobili i još ne znamo šta će konkretno biti potrebno putnicima od dokumenata posle potpisivanja sporazuma. Olakšice za pribavljanje viza bi i nama mnogo pomogle jer u ovom momentu zbog toga imamo posebno vizno odeljenje koje se bavi samo tim poslovima. Dok ne dobijemo zvanično obaveštenje od ambasada evropskih zemalja, nismo u mogućnosti da obaveštavamo putnike o promenama načina dobijanja viza - kaže Aleksandar Vučković, direktor „Argus tursa".

Informacija o viznim olakšicama prijatno je iznenadila zaposlene u agenciji „KonTiki", ali ni oni nisu mogli da potvrde da su do sada urađene bilo kakve pripreme.

- To je divna vest, mada smo mi i do sada uspevali da dobijemo vize na tri godine za lekare i profesore univerziteta, kao i za njihove članove porodica - kaže Jasmina Avramović, šef viznog odeljenja agencije „KonTiki".

Posle potpisivanja sporazuma o viznim olakšicama, očekuje se da akt ratifikuje Skupština Srbije, a u Kancelariji za pridruživanje Evropskoj uniji kažu da će nastojati da ovaj posao ubrzaju. N. Erac

Za koga važe olakšice

Posle potpisivanja sporazuma, olakšice će moći da koriste članovi zvaničnih delegacija, poslovni ljudi i predstavnici privrednih društava, vozači koji obavljaju usluge međunarodnog putničkog i teretnog saobraćaja, članovi posada vozova, hladnjača i lokomotiva, novinari, osobe koje učestvuju u naučnim, kulturnim i umetničkim aktivnostima, uključujući univerzitetske i druge programe razmene, učenici, studenti, postdiplomci, učesnici međunarodnih sportskih događaja, učesnici u zvaničnim programima razmene koje organizuju opštine ili gradovi pobratimi. Olakšice će moći da koriste bliski rođaci, supružnici, deca, roditelji, babe i dede, unuci, ukoliko posećuju državljane Srbije koji legalno borave u zemljama Evropske unije, kao i osobe koje posećuju vojna i civilna groblja. Manja dokumentacija nego do sada biće potrebna pacijentima koji putuju na medicinsko lečenje i njihovoj pratnji, zatim predstavnicima organizacija civilnog društva, odnosno nevladinom sektoru, predstavnicima verskih zajednica, pripadnicima profesija koje učestvuju na međunarodnim izložbama, konferencijama, simpozijumima, seminarima i osobama koje idu na turističko putovanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.