Viteške igre u senćanskom parku

Izvor: Politika, 22.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viteške igre u senćanskom parku

Manifestaciju je organizovalo lokalno Udruženje za negovanje srednjovekovne tradicije „Sveti Longije”, a učestovale su i tri ekipe iz Mađarske

Senta – Osamdesetak dvorskih dama i vitezova prodefilovalo je u subotu popodne ulicama Sente. Devojke obučene u raskošne odore i ratnici opremljeni sjajnim oklopima, mačevima i topuzima potom su u parku u centru grada demonstrirali viteške veštine i srednjovekovne plesove.

Manifestaciju je organizovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lokalno Udruženje za negovanje srednjovekovne tradicije „Sveti Longije”, a učestovale su i tri ekipe iz Mađarske.

– Jednostavnije komade opreme, poput strela, štitnika i ukrasa za kosu, sami izrađujemo. Za ostalo nam pomažu zanatlije, a ponešto i kupujemo. Naše haljine su, na primer, vrlo komplikovane, pa smo angažovale krojačicu. Koraci u plesovima su jednostavni, ali ih nije lako izvesti, pogotovo u ovakvim odorama – navodi za naš list Jelena Đorđević iz senćanskog Udruženja „Sveti Longije”, precizirajući da „mustre” za haljine i uputsta o koreografiji plesova nalaze u literaturi i na Internetu.

Za uvežbavanje plesnih koraka potrebno je oko mesec dana, a razrada „scenarija” za viteške borbe traje i po nekoliko meseci, jer sve mora da bude do tančina uigrano, kako bi se izbegle povrede, a da opet, gledaocima sve izgleda spontano.

– Na ovakvim susretima „oživljavamo” istoriju i mladima prikazujemo kako su izgledali i kako su se ponašali ljudi u srednjem veku, koje su se osobine cenile, šta su jeli... Istovremeno negujemo i prijateljske odnose sa sličnim udruženjima iz naše zemlje i inostranstva. U Mađarskoj je viteštvo vrlo popularno. Njegovim izučavanjem se bavi na desetine društava – kaže za naš list Zoltan Demeši iz Senteša u Mađarskoj, koji je u svom viteškom udruženju zadužen za izradu oružja.

S. Miletin

[objavljeno: 23/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.