Visoki Dečani obeležavaju ktitorsku slavu

Izvor: RTS, 24.Nov.2019, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki Dečani obeležavaju ktitorsku slavu

Hram Visoki Dečani mnogi nazivaju istorijskim srcem srpske kulture. To je prvi srednjovekovni spomenik u Metohiji koji je upisan u Uneskov registar baštine. Dečani su i najposećeniji spomenik srpske prošlosti gde danas veličaju Stefana Dečanskog, ktitorsku slavu.
Drevna lavra podignuta u vreme procvata srednjovekovne Srbije sa svojom romaničkom arhitekturom i vizantijsko-srpskim freskama, povezivala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je vekovima narode i kulture.

U Vaznesenjskom hramu vrsni srednjovekovni umetnici naslikali su svaki dan u godini. Zato fresko-slikari i istoričari umetnosti za slikarstvo Visokih Dečana kažu da je ilustrovana Biblija.
Mnogobrojne očuvane freske zadivljuju lepotom.
"Možemo se ponositi pred celim svetom na naše kulturno i duhovno, istorijsko nasleđe kad uzmemo u obzir 13. i 14. vek. Na ovim prostorima Eparhije raško-prizrenske, u Dečanima su monasi svojim prisustvom činili da ta svetinja živi", rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.
Dečansko bratstvo svakodnevno brojnim inostranim delegacijama i verujućima prenosi da je svetinju posvećenu Hristu Svedržitelju podigao kralj Stefan Uroš Treći, u narodu omiljeni Sveti kralj.
"Sve ono što ljudi čuju ili su čitali, vidjeli, tek kada dođu ovdje i poklone se pred ćivotom Svetog kralja, onda zaista osete punoću tih reči da je Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja", naveo je Predrag Avramović iz Srpskog sobranja "Voštanik" iz Banjaluke.
Vernici poručuju da ne smemo zaboraviti odakle potičemo.
"Ljubav prema Kosovu i Metohiji ne smemo zaboraviti odakle smo, odakle potičemo i smatram da svaki Srbin koji je u mogućnosti treba bar jednom da dođe na Kosovo i Metohiju i oseti sve ovo", rekla je Jelena Knežević iz Banjaluke.
Raseljeni Srbi i oni iz enklava, ali i brojni pripadnici međunarodnih snaga, dele radost praznika sa bratstvom Manastira Visokih Dečana. Jedini je spomenik sa Uneskove liste ugrožene baštine u Metohiji i na Kosovu koji obezbeđuju pripadnici KFOR-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.