Izvor: B92, 09.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke cene priprema za prijemni

Beograd -- Većina fakulteta organizovala je pripremnu nastavu, koja će budućim brucošima olakšati polaganje prijemnih ispita.

Cene priprema se u zavisnosti od fakulteta kreću od 1.600 pa i do 16.000 dinara. Upis na fakultet za svakog budućeg sudenta je veliki događaj, i zato većina ima tremu pred prijemni ispit I ne zna kako da ga spremi. Najčešće nedoumice budućih brucoša su na šta treba obratiti pažnju I šta je od gradiva bitno, a šta ne.

Mnogi studenti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatraju da pripreme koje organizuju fakulteti zaista mogu da pomognu, ali da ipak kod kuće treba dobro zagrejati stolicu.

Za pripreme prijemnog ispita na Fakultetu političkih nauka, već se prijavilo više od 200 budućih studenata. Profesori koji će raditi sa decom slažu se da ovakve pripreme mogu mnogo da pomognu.

"Student može da stekne uvid u to šta se traži, izgubi tremu, upozna profesore, psihološki se pripremi. Jedan deo priprema se prelazi gradivo, a posle se studenti malo testiraju", kaže docent na FPN-u Đorđe Pavićević.

Međutim, cene priprema su visoke, i razlikuju se od jednog do drugog fakulteta. Za pripreme na Ekonomskom fakultetu treba izdvojiti do 3.500 dinara, na Političkim naukama do 2.400 dinara, Geografskom fakultetu 6.000, Pravnom 9.000, dok na Građevinskom fakultetu pripreme koštaju čak 16.000 dinara.

U Upravama beogradskih fakulteta smatraju da cene priprema nisu način da fakulteti zarade na studentima.

"To nije nipošto način da fakulteti zarade, već način da se pomogne studentima. Dakle, zbog toga smo mi rešili da naše cene budu tako niske i ja jedino mogu da kažem da tehnički fakutleti imaju visoke cene - pretpostavlja se da oni nude nešto više nego društveni fakulteti", kaže prodekanka FPN-a Jelena Đorđević.

Prijemni ispiti na fakultetima polagaće se 27, 28, 29 juna, dok će upis trajati do 15 jula.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.