Visok nivo olova u krvi dece

Izvor: B92, 20.Avg.2011, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visok nivo olova u krvi dece

Loznica -- Analize sadržaja olova kod dece u Zajači pokazuju da su u 85 odsto slučajeva koncentracije prihvatljive, a u 15 odsto sadržaj metala u krvi preko granice.

Analize je sporovela Svetska zdravstvena organizacija i Ministrastvo zdravlja.

U Koncernu "Farmakom MB", u čijem se sastavu nalazi i Centar za separaciju akumulatora u ovom mestu, kažu da će angažovati stručnjake da se ovaj problem reši i uraditi Studiju o zaštiti životne sredine.

Među četvoro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece iz Zajače kod kojih je konstatovana povećana koncentracija olova su dve ćerke porodice Nikić. Preporuke lekara da poboljšaju higijenske uslove i posle četiri meseca ponove analizu, umirile su Čedomira Nikića.

"Lekar je rekao da kod četvoro dece , a tu su i mojih dvoje, postoji povećana koncentracija ali da to ne predstavlja alarmantnu situaciju i da će se nalazi ponoviti za četiri meseca", kaže Čedomir Nikić.

Rezultati prisustva olova u organizmu koje je sporovela Svetska zdravstvena organizacija i Ministrastvo zdravlja prihvatljivi su u 85 odsto slučajeva koji su analizirani, dok je u 15 odsto među kojima su i unuci Milana Stefanovića.

"Imam četvoro unučadi, bili su svi na pregledu i imaju povišenu koncentraciju, ali doktori su rekli da to nije alarmantno", kaže Milan Stefanović.

Međutim, analize pokazuju da je u većini slučajeva procenat prisustva olovau krvi sada smanjen u odnosu na 1996 godine.

Izvršni direktor Koncerna „Farmakomu MB" Jasmina Milutinović kaže da oni ne beže od odgovornosti, i da su su zajedno sa gradom Loznica, meštanima i Mesnom zajednicom podržali sprodvođenje analiza.

"Mi smo kao odgovorna firma spremni da angažujemo najeminentnije kuće u Srbiji koje će nam pomoći da ustanovimo uzroke i da rešimo ovaj problem koji se pojavio. Mi smo sigurni da ćemo u što kraćem roku pristupiti rešavanju tog problema. Hvala ministrastvu zdravlja što su nam ukazali na problem koji smo mi možda prevideli", rekla je Jasmina Milutinović.

U Izveštaju se napominje da je potrebno poboljšati higijenu, kao i uslove gde deca borave ali i sačiniti Strudiju o zaštiti životne sredine, na šta su, kako tvrde u farmakomu, svi spremni.

Petar Bulat, pomoćnik ministra zdravlja, kaže da situacija u Zajači nije alarmanta, ali da treba nastaviti sa daljim istraživanjima i da treba proveriti i koliko je prisustvo olova u zemlji i vodi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.