Izvor: B92, 21.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više za preventivno zdravstvo

Beograd -- Grad Beograd odobrio je 500.000 dinara za realizaciju projekta "Razvoj novih centara za preventivne zdravstvene usluge u Beogradu".

To je projekat Sekretarijata za zdravstvo i Gradskog zavoda za javno zdravlje, a centri za preventivne zdravstvene usluge biće smešteni u domovima zdravlja. Ciljne grupe su odraslo radno aktivno stanovništvo i stariji od 60 godina, rekao je novinarima gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.

U okviru projekta biće organizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << edukacija zdravstvenih radnika i saradnika koji će raditi u centru, kao i nadgledanje organizacije i metoda rada novootvorenih centara.

Grad Beograd odobrio je i 500.000 dinara za realizaciju pilot-projekta "Monitoring zdravstvenog stanja i promocija zdravlja dece rođene pod rizikom u Beogradu", koji realizuje Gradski zavod za javno zdravlje.

Kriterijumi za izbor porodica koje obilaze patronažne sestre jesu mala težina bebe, dijabetes majke, utvrđena kongenitalna anomalija, cerebralna paraliza, autizam i slični poremećaji.

Cilj projekta je organizovanje patronažnih poseta, odnosno pomoći porodicama s decom rođenom pod rizikom.

U slučaju da je beba rođena pod rizikom, informacija će biti dostavljana Gradskom zavodu za javno zdravlje. Na dan otpusta iz porodilišta informacija o svakoj majci i novorođenoj bebi prenosiće se u dežurni centar "Helobeba", a zatim i u matični dom zdravlja.

Simićeva: Učinjen napredak

Domovi zdravlja Vračar, Zvezdara, Grocka, Jagodina i Obrenovac, bili su ove godine najbolji među domovima zdravlja na teritoriji sa više od 50.000 stanovnika, saopšteno je u Ministarstvu zdravlja Srbije.

Najbolje opšte bolnice na teritoriji do 100.000 stanovika jesu bolnice u Vršcu i Zaječaru, a na teritoriji sa više od 100.000 stanovnika, to su bolnice u Kraljevu i Sremskoj Mitrovici.

Pomoćnica ministra zadravlja Srbije Snežana Simić kazala je da ni ove godine nijedna zdravstvena ustanova rangiranjem prema postignutim rezultatima nije dobila 100 bodova. Najveći broj bodova je 91, dok je prošle godine maksimalan broj bodova bio 85.

Simićeva je rekla da su neke zdravstvene ustanove mnogo postigle, ali ima i onih koje nisu načinile značajan pomak.

Ubuduće će se ocenjivati i privatni sektor, a ove godine je počelo ispitivanje zaposlenih u zdravstvu o zadovoljstvu na poslu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Nevena Karanović kazala je da je zadatak u zdravstvu da se do 2009. godine završi reorganizacija zdravstvenih centara, obnova zgrada i infrastrukture, kupovina opreme i obuka osoblja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.