Više talenata nego mesta

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više talenata nego mesta

Završeno polaganje ispita za prijem u matematičke, filološke i umetničke škole i odeljenja u Srbiji

Više od 3.200 talentovanih đaka proteklog vikenda polagalo je ispit za prijem u neku od matematičkih, filoloških ili umetničkih škola ili odeljenja u Srbiji, u kojima ima mesta za 2.710 đaka. U svim školama su objavljeni preliminarni rezultati prijemnog ispita, ali konačna rang-lista primljenih biće poznata za dva dana. Osim u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, učenici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji su nadareni za prirodne nauke polagali su ispit za prijem u matematička odeljenja gimnazija u Novom Sadu, Valjevu, Senti, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu. Đaci kojima od ruke idu jezici pokušali su da se upišu u Filološku gimnaziju u Beogradu ili u Gimnaziju u Sremskim Karlovcima, kao i u filološka odeljenja u još deset gradova u unutrašnjosti. Prijemni ispit su polagali i đaci koji su želeli da upišu neku od umetničkih škola u Srbiji.

Talentovani matematičari koji su polagali prijemni u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji prvi su saznali preliminarne rezultate.

– Prijemni deo ispita završen je u subotu, a to veče istaknuta je lista sastavljena na osnovu bodova koje su kandidati osvojili. Test je polagao 191 đak, položilo je 138 – kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije. Prvake u ovoj kući znanja čeka ukupno 100 slobodnih mesta.

Filološka gimnazija u Beogradu prima 162 učenika u jednoj generaciji. Za mesto u odeljenjima engleskog, španskog, italijanskog, nemačkog, francuskog, ruskog, kineskog, japanskog i klasičnih jezika prijavilo se 333 malih maturanata i svi su polagali prijemni.

– Najveća jagma za englesko odeljenje, 104 je konkurisalo za 24 mesta. Znanje francuskog pokazalo je 43, nemačkog 32, i ruskog 15 budućih prvaka. Biće žestoka borba i za grupu španskog gde primamo 12 đaka, a ovaj jezik je prvi na listi želja 69 kandidata – rekao je Duško Babić, direktor Filološke gimnazije, dodajući da kandidati sutra mogu iskoristiti pravo na žalbu.

Rade Zejak, direktor Karlovačke gimnazije, rekao je da je od 189 đaka položilo njih 157. Mesta ima za 144 najboljih koji će, u skladu sa željama i uspehom, biti raspoređeni u odeljenja za engleski, španski, italijanski, ruski, nemački i klasične jezike.

U Gimnaziji „Stevan Sremac” u Nišu, 44 kandidata se borilo za jedno od 24 mesta u filološkom odeljenju. Ispit je položilo 39 đaka, a direktor Milan Stojanović je iznenađen neuobičajeno dobrim rezultatima sa testa iz srpskog jezika. Više uspešnih đaka, nego slobodnih mesta, ima i u Drugoj kraljevačkoj gimnaziji. Prema rečima Zorice Radisavljević, sekretara ove škole, od 31 učenika, 27 je položilo prijemni.

Mladi matematičari i fizičari polagali su prijemni i u Gimnaziji „Svetozar Marković” u Nišu. Od 29 matematičara, 28 je položilo, ali mesta ima za 20 najboljih. Ipak, oni koji su položili prijemni, a nisu primljeni u matematičko odeljenje, moći će da se upišu u odeljenje za fizičare u kojem je ostalo mesta jer se prijavilo samo sedam đaka i svi su položili test.

U užičkoj Umetničkoj školi 46 đaka je konkurisalo za prijem, a ispit je položilo njih 43. Od 94 kandidata za prijem u Školu za umetničke zanate u Šapcu položilo je njih 91. Mesta će biti za 84 učenika koji će se školovati u četiri odeljenja. Preliminarni rezultati trodnevnog prijemnog ispita koji se u prestoničkoj „Tehnoart Beograd” školi sastojao iz crtanja, slikanja i vajanja biće objavljeni u četvrtak.

– Prijavilo se 350 đaka, a u tri beogradske umetničke škole ima ukupno 184 mesta – objasnio je Nenad Mladenović, direktor škole „Tehnoart Beograd”.

U baletskoj školi „Lujo Davičo” prijemni za odsek klasičan balet polagalo je 20, položilo 12, a primaju 18 učenika, tako da će ostati mesta za drugi upisni rok. Smer za savremenu igru želelo je da upiše 25 osmaka, ali je dovoljno znanje i spretnost pokazalo njih 14. Dvoje će ipak ostati „ispod crte” jer ima 12 slobodnih mesta. Prijemni za odsek za narodnu igru polagalo je 34, položilo 28 a ukupno 16 učenika će biti primljeno. Konačna rang-lista biće objavljena sutra.

Vokalnoinstrumentalni osek Muzičke škole „Stanković” pokušalo je da upiše 70 završenih osnovaca, a teorijski 15 njih. Prijemni je položilo 66 „vokalaca” i 13 „teoretičara”. Mesta ima za 65, odnosno 18 prvaka. Kao i u ostalim muzičkim školama, konačna rang-lista biće poznata prekosutra kada počinje i upis.

J. Popadić

M. Simić


[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.