Više srpskih sela na KiM opet bez struje

Izvor: Blic, Tanjug, 23.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više srpskih sela na KiM opet bez struje

LIPLJAN - Radnici Kosovske elektroenergetske korporacije isekli su kablove na trafo-stanicama i isključili struju u srpskim selima Dobrotin, Livađe, Gornja i Donja Gušterica, Goraždevac, Prilužje, Osojane. Bez struje je ostalo oko 7.000 ljudi, a prema najavama iz KEK, biće isključena i ostala srpska sela južno od Ibra.

Prema rečima predsednika opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju Stojadina Tomića, isključenje struje nije bilo najavljeno iz Kosovske elektroenergetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korporacije. Tomić kaže da su se predstavnici tih sela i KEK-a dogovorili o linearnom plaćanju struje u iznosu od 26 evra po domaćinstvu, počev od 1. maja, međutim, dogovor nije ispoštovan.

- Meštani su prihvatili dogovor da od 1. maja počne očitavanje brojila, kako bi plaćali utrošenu električnu energiju. Međutim, KEK je isključio struju bez ikakve najave, iako je bilo dogovoreno da u toku dana dođu kako bi napravili evidenciju potrošača - kazao je Tomić.

Očevidac isključenja Milisav Mihajilović iz Livađa kaže da je struja isključena bez upozorenja.

- Električari su došli, na brzinu su kleštima isekli kablove i pobegli - kaže Mihajilović. On tvrdi da je isključenje struje direktna posledica odbijanja većine Srba da se uključe u proces decentralizacije.

- Svako drugo objašnjenje je suvišno, jer su kablovi pokidani samo tri sata posle skupa u Gračanici na kome je Međunarodni civilni posrednik Piter Fejt upozorio da moramo prihvatiti kosovske institucije, da Beogradu moramo okrenuti leđa - kaže Mihajilović.

Šef poslaničkog kluba Srba u Skupštini Kosova Bojan Stojanović, čija petočlana porodica živi u Dobrotinu iz koga potiču i ministar za povratak i zajednice Saša Rašić i njegov kolega ministar za rad Nenad Rašić, kaže da je u pitanju neviđen pritisak na srpsku zajednicu u centralnom delu Kosova.

- Jasno je da je Vlada Srbije nemoćna da bilo šta učini za nas, ali je isto tako jasno da Euleks nema mandat da se uključi u rešavanje problema struje. Prepušteni smo sami sebi, a to je najgora situacija u kojoj se možemo naći - kaže on, revoltiran što KEK ne nudi bilo kakvo drugo rešenje osim da stanovnici ovih sela plate račune za struju.

Isključenje struje u Dobrotinu i preostala tri srpska sela, koja bi u skladu sa planom o decentralizaciji, kako je najavila misija EU, trebalo da se pripoje novoj opštini Gračanica, po oceni meštana ima za cilj da se ubrza iseljavanje.

- Kraj školske godine se bliži. Albanci znaju da se iseljavanje pod pritiskom povećava po završetku školske godine. Svesni su takođe da je Dobrotin srpsko selo sa najvećim priraštajem južno od Ibra i ni u kom slučaju im ne odgovara da na liniji razdvajanja srpske opštine Gračanica i albanske opštine Lipljan opstane oko 3.000 Srba - smatra Marko Jovanović.

Dobrotinčani pominju i da isključenje struje ima za cilj izazivanje sukoba u ovom najvećem srpskom selu u centralnom delu Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.