Izvor: B92, 05.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Više preventivnih pregleda"

Beograd -- Vlada Beograda podelila 47 vozila domovima zdravlja, 14 zdravstvenih ustanova će te automobile koristiti za službe kućnog lečenja.

U gradskoj vladi su najavili da će u narednom periodu obezbediti i nova vozila za službu hitne pomoći. U Beogradu lekari svakog dana moraju da obiđu 28.000 ljudi . Njima je potrebna stalna zdravstvena zaštita, ali kako ne mogu da odu u bolnicu, lekari moraju da dođu kod njih Patronažne službe su postojale i ranije, ali prema novim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravilima njihova delatnost će biti proširena.

U proseku dnevno jedna medicinska sestra obiđe 30 ljudi.

Sanja Ponović, medicinska sestra u Domu zdravlja Stari Grad kaže da će im ova pomoć dosta značiti.

"Definitivno mnogo. Dobili smo nova vozila, i relativno dobra vozila. Mnogo će nam koristiti po gradu za bržu funkciju obavljanja posla koji imamo”, kazala je Ponjovićeva.

Svim opštinama je pre godinu dana vraćena nadležnost primarne zdravstvene zaštite. To znači da je za rad domova zdravlja odgovorna lokalna samouprava a ne nadležno ministarstvo. U gradskoj vladi kažu da su novim automobilima hteli da unaprede beogradsko zdravstvo.

"Ta vozila su namenjena za potrebe naših građana kojima je potrebna lekarska pomoć kod kuće. Ona su dobra za bolji kontakt lekara i građana, i za bolji rad domova zdravlja”, naveo je v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić.

Gradska vlada bi uskoro trebalo da nabavi 19 novih vozila hitne pomoći. Oni tvrde da će to olakšati rad ove službe. Hitnoj pomoći je potrebno nekoliko desetina minuta da reaguje, a pozivi se dele po prioritetu.

I Vatrogasne službe u Beogradu, Novom Sadu i Nišu dobile su nova vozila sa platformama koje omogućavaju gašenje požara na velikim visinama.

Beograd je dobio najvišu platformu, visine 54 metra, koja može da se podigne do 17. sprata Beograđanke i da sa te visine nastavi gašenje, ili za evakuaciju i spasavanje", rekao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje Predrag Marić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.