Više opština se bori s poplavama – evakuisana domaćinstva, šteta na infrastrukturi

Izvor: RTS, 03.Jun.2019, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više opština se bori s poplavama – evakuisana domaćinstva, šteta na infrastrukturi

U Kraljevu, Kniću, Trsteniku, Lučanima, Ivanjici, Arilju, Novom Pazaru, Sremskoj Mitrovici i delu Vrnjačke Banje na snazi je vanredna situacija. Tokom dana su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje. Voda je prodrla u kuće. U pojedinim opštinama evakuisana su domaćinstva. U Dragačevu je poplavljena i srednja škola, ali đaci su na vreme evakuisani. Naneta je velika šteta infrastrukturi – reka Gruža je odnela jedan most. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

22.15 – Vojska Srbije spremna da angažuje svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo za pomoć u odbrani od poplava i sanaciju poplavljenih područja.
17.40 – Voda se postepeno povlači, nije bilo povređenih. Do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga, rekao Predrag Marić. 

16.20 – Na teritoriji grada Novog Pazara proglašena je vanredna situacija zbog visokog vodostaja reke Raške.
16.00 – Aktivnosti na vanrednoj odbrani od poplava sprovode se trenutno na vodnom području Morava, na potezu dugom 36,51 kilometar koji obuhvata delove teritorija Brusa, Novog Pazara, Tutina, Kraljeva, Lučana i Guče.
15.42 – Zbog obilne kiše u delu opštine Koceljeva izlila se Rasnica, pritoka Tamnave. Voda je poplavila vrtić, fabrike čarapa i obuće u inustrijskoj zoni, kao i kuće u naselju Podbare. U toku je evakuacija dece iz vrtića kao i stanovništva sa ugroženog terena. Voda je odnela dva mostića, a pojedine ulice u varošici su blokirane.  
14.40 – RHMZ upozorio da će vodostaj na reci Savi sutra biti u porastu i da će prevazilaziti granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda. 
13.40 – Zbog izlivanja potoka u nekoliko trsteničkih sela, i na teritoriji te opštine je proglašena vanredna situacija. Najteže je u Selištu gde je rano jutros došlo do izlivanja Riljačke reke. Poplavljeno je 70 od ukupno 180 domaćinstava.

13.05 – "Putevi Srbije" saopštili su da je usled većih padavina došlo do odrona na deonici puta Novi Sad – Sremski Karlovci, kod naselja Puckaroš i saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.
Saobraćaj na deonici Mlanča–Studenica, nakon obustave zbog odrona, je ponovo uspostavljen.
Uspostavljen je i saobraćaj na deonici Kraljevo–Kragujevac, kod mesta Milavčići, opština Kraljevo, nakon obustave zbog izlivanja vode na kolovoz, navodi se u saopštenju.
Na snazi je obustava saobraćaja na deonici Kratovska stena – Guča, Lis–Guča (Turica), zbog izlivanja reke Bjelice. 

13.00 – Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je u toku vanredna odbrana od poplava na vodnom području Morava, na potezu dužine 10,1 kilometar koji obuhvata delove opština Brus, Novi Pazar,Tutin i grada Kraljevo. Redovna odbrana od poplava je proglašena na vodnom području Dunav na potezu dužine 22,41 kilometar koji obuhvata delove teritorija grada Beograda i Smedereva.
12.30– U prekidu je regionalni put Kraljevo–Kragujevac, javlja reporter RTS-a.
12.15 – Bjelica je dostigla 330 centimetara u Dragačevu i nosi sve pred sobom. Sto kuća je pod vodom, do mnogih se ne može doći, javlja reporterka RTS-a sa lica mesta. Srednja škola, fudbalski stadion su takođe pod vodom, ali su deca evakuisana pre izlivanja reke. Tamo se ipak nekoliko pomoćnih radnika i jedan đak. Oni su na bezbednom.

12.05 - Vanredna situacija proglašena je i u Arilju i delu Vrnjačke Banje, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. 
11.15 - "Srbijavode" uvele su vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović. 
11.00 - Na području Dragačeva kiša je izazvala izlivanje potoka. Izlila se i reka Vranjica kod Guče, javlja dopisnik RTS-a.
10.20 – U Opštini Knić vatrogasci evakuišu ugrožena domaćinstva. U selu Zakuta reka Gruža je odnela most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost.

10.00 – Trenutno je na teritoriji celog grada Kraljeva vanredna situacija. U centar grada došli su vatrogasci i crpe vodu koja je prodrla u dvadesetak kuća. Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je put ka selima Milakovac, Godačica i Sirča u prekidu zbog padavina. 
Voda se u mestima u kojima je došlo do plavljenja domaćinstava, usled obilnih padavina koje su prouzrokovale izlivanje bujičnih potoka i manjih reka, polako i postepeno povlači.

"Situacija se u svim ovim mestima smiruje, voda se polako i postepeno povlači, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije", rekao je Marić i dodao da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga.  
Vanredna situacija proglašena je za teritoriju grada Kraljeva, gde su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje. Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja.
Reporter RTS-a bio je u centru grada, pored starog groblja, gde je voda u kućama uništila stvari, podigla podove. Ko može, nosi stvari na sprat. Meštani očekuju pomoć nadležnih, ali trenutno nema nikoga jer je slično u mnogim delovima grada.
Prema podacima hidro-meteorološke stanice, za četiri sata palo je 85 litara kiše po metru kvadratnom.
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je autobus na deonici Kraljevo-Kragujevac bio zaglavljen na putu, ali da su pripadnici sektora uspeli da ga izvuku i obezbede svih 15 putnika.
Zbog obilnih padavina bilo je kritično u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu. Bjelica se povlači a iz kuća su spasilačke ekipe evakuisale oko 150 ljudi. Najviše problema bilo je Guči. Bjelica i njene pritoke, bujični potoci za nekoliko sati napravili su mnogo štete na objektima, mostovima, putevima.
Iz poplavljenih kuća sada se ispumpava voda, a sledi čišćenje, dezinfekcija i deratizacija. U Lučanima kažu da su naselje i industrijska zona danas bili bezbedni zahvaljujući nedavno izgrađenom odbrambenom nasipu. Štete će tek zbrajati, a sada je mirnije i u drugim mestima kroz koje su protutnjale reke.
I na području Ivanjice bujični potoci izlili su velike količine vode na gradsko i seosko područje. Najviše problema ima u Priličkom polju i Raščićima gde je voda prodrla u kuće. Sve ekipe su na terenu, vatrogasne jedinice, komunalne službe.

U selima Gruža i Guberavac u Opštini Knić vatrogasci trenutno evakuišu ugrožena domaćinstva, na ulici vodena stihija otežava kretanje. U selu Zakuta reka Gruža koja je izazvala poplave odnela je most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost.
Predsednik Opštine Knić Miroslav Nikolić rekao je da je za dva sata palo preko 60 litara kiše po metru kvadratnom. Pričinjena je ogromna šteta na imovini, uginula je stoka, oštećena infrastruktura i usevi.
Magistralni put je bio u prekidu skoro tri sata, sada je normalizovan, rekao je Nikolić i istakao da im je najpotrebnije ljudstvo i tehnika kako bi se voda izvukla.

Zbog izlivanja potoka u nekoliko trsteničkih sela, i na teritoriji te opštine je proglašena vanredna situacija. Najteže je u Selištu gde je rano jutros došlo do izlivanja Riljačke reke. Poplavljeno je 70 od ukupno 180 domaćinstava. Voda je ušla u dvorišta, podrume, kuće i potopila useve. Ekipe vatrogasaca su na terenu i pumpama izvlače vodu iz najkritičnijih objekata, a meštani pokušavaju da spasu pokućustvo.
Situacija u Rasinskom Okrugu je stabilna. U Brusu je proglašena odbrana od vanrednih poplava u gornjem toku Rasine. Uklonjeno je granje i situacija se stabilizovala.
Zbog smeća i granja u vodotokovima, sličnih problema je bilo i u opštini Ćićevac. U okolini Varvarina na par mesta došlo je do manjih odrona zemlje.
Tokom noći obilne padavine zabeležene su i na teritoriji Novog Pazara. Vodostaj Ibra je u toku jutra porastao za oko pola metra, ali još nema opasnosti od izlivanja. Rizično je u slivu Jošanice, Raške, Bjelice i Zapadne Morave.
Na teritoriji grada proglašena je vanredna situacija, odlučio je gradski Štab za vanredne situacije posle obilaska terena na kome su angažovane sve ekipe i mehanizacija.
Ocenjujući da je vodostaj reke Raške najveći još od poplave 1979. gradonačelnik Nihat Biševac kazao je da su leva i desna obala reke Raške ugrožene i da su sve ekipe na terenu.
"Sve mašine javnih preduzeća i privatnika su angažovane, dežuraju, naročito pored mostova. Zahvaljujem se svim privatnicima koji su se angažovali kako bi zaštitili imovinu naših građana, a mi ćemo se potruditi da saniramo nastalu štetu", rekao je Biševac dodajući da je raspoređeno 750 vreća sa peskom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Potop" u Kraljevu, proglašena vanredna situacija VIDEO

Izvor: B92, 03.Jun.2019

Kraljevo -- U Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, a u domaćinstva u pojedinim kraljevačkim selima ušla je voda, prenosi RTS...Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja...Na teritoriji tog grada i opštine Knić proglašena je vanredna situacija....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.