Više od polovine romskih drvojčica udaje se pre 18. godine

Izvor: RTS, 07.Dec.2017, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od polovine romskih drvojčica udaje se pre 18. godine

Rezultati etnografskog istraživanja "Dečiji brakovi u romskoj populaciji u Srbiji" pokazali su da se više od polovine devojčica romske populacije udaje pre navršene 18. godine.
Dečiji brakovi su prisutni među opštom populacijom u Srbiji i najčešći su među siromašnijim stanovništvom i u ruralnim predelima, pokazuje istraživanje.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Saint Lot smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << udaja pre 18. godine predstavlja kršenje ljudskih prava i utiče na pravo devojčica i žena na zdravlje, obrazovanje, jednakost i pravo na život bez nasilja.
"Osim što pogađaju devojčice, dečiji brakovi ostavljaju ozbiljne posledice na društvo u celini, što se manifestuje kroz smanjenu zaradu i produktivnost, povećana izdvajanja za zdravstvenu zaštitu usled lošeg zdravstvenog stanja majke i deteta, kao i povećana socijalna davanja zbog međugeneracijskog ciklusa siromaštva", rekao je direktor UNICEF-a.
Ljiljana Gavrilović, naučni savetnik Etnografskog instituta SANU, istakla je da problem dečijih brakova i posledica koje one izazivaju predstavlja izuzetno važno društveno i državno pitanje, koje zahteva angažman svih društvenih aktera.
O rezultatima istraživanja direktorka Romskog ženskog centra "Bibija" Slavica Vasić kaže da pitanje dečijih brakova i ranog rađanja ne nailazi na poseban interes institucija, bilo zdravstvenih, socijalnih ili obrazovnih.
"Podataka o rasprostranjenosti ove pojave nema dovoljno, što otežava kreiranje javnih politika u ovoj oblasti. Iskustva romskih ženskih organizacija svedoče o velikom otporu romske zajednice u vezi sa ovom temom i zatvaranja romske zajednice", ukazala je Vasić.
Ona je navela da rad na terenu sa Romkinjama pokazuje najbolje rezultate u podizanju svesti o štetnosti dečijih brakova za reproduktivno i mentalno zdravlje žena, ali i o napuštanju obrazovanja, slabe mogućnosti zapošljavanja i ekonomske zavisnosti.
Rezultate istraživanja o dečijim brakovima predstavili su UNICEF, Etnografski institut SANU i Romski ženski centar "Bibija", kako bi pružili uvid u praksu dečijih brakova iz perspektive samih pripadnika romskih zajednica, na osnovu njihovog proživljenog iskustva, vrednosti i stavova o ovom pitanju.
Terensko istraživanje sprovedeno je na pet lokacija u Srbiji od marta do juna 2017. godine: Beogradu, Novom Bečeju, Vranju, Pirotu i Kragujevcu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.