Više od 270.000 građana učestvovalo u čišćenju Srbije (VIDEO)

Izvor: S media, 04.Jun.2011, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 270.000 građana učestvovalo u čišćenju Srbije (VIDEO)

Akcija Veliko spremanje Srbije, tokom koje je više od 270.000 volontera čistilo preko 3.000 lokacija u 169 opština, bila je uspešna i premašila je sva očekivanja, izjavio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

U današnjoj akciji "Veliko spremanje Srbije", prema prvim podacima, učestvovalo je 270.000 volontera koji su čistili na 3.000 lokacija u 169 opština u Srbiji, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu životne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Kako je ranije danas najavljeno, kompletni podaci o broju učesnika današnje akcije, o broju lokacija koje su očišćene, kao i o količini otpada koji je uklonjen očekuju se do 13. juna.

Akciju "Veliko spremanje Srbije" je organizovalo Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja povodom Svetskog dana životne sredine, 5. juna, u okviru kampanje "Očistimo Srbiju".

Gradjani i volonteri širom Srbije uklanjanju danas divlje deponije, uredjuju priobalja, parkove, trgove i sakupljaju smeće sa drugih javnih površina.

Danas "Veliko spremanje Srbije"

Onkolozima nađeni tajni računi

U akciji cišćenja u Beogradu učestvovali su i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i gradonačelnik Beograda Dragan Djilas.

Ministar Dulić je kazao da posebnu zahvalnost za uspeh akcije zaslužuju deca koja su pomagala u čišćenju, pored volontera, predstavnika komunalnih preduzeća, opština i kompanija.

Užičani čiste puteve, potoke i deponije

Više od 2.000 volontera, radnika komunalnih preduzceća i građana Užica učestvuje u današnjoj ekološkoj akciji "Veliko spremanje Srbije", potvrdio je Tanjugu Predrag Gavović, član gradskog štaba za sprovođenje ove aktivnosti.

U seoskim mesnim zajednicama, prema rečima Gavovića, meštani su angažovani na uređenju mesnih grobalja, koja su u mnogim naseljima do sada bila zapuštena.

"Omladina, koju su angažovale lokalna i regionalana kancelarija za mlade, danas čiste dva regionalna puta - prema Lunovom Selu i Jelovoj Gori, dok grupa mladih volontera uređuje prilaz Starom gradu", rekao je Gavović.

U ovoj akciji učestvuju i radnici javnih komunalni preduzeća, među kojima su i radnici "Bioktosa" koji su angažovani na uređenju ulica na prilazu gradskoj deponiji, kao i na čišćenju korita Koštičkog potoka.

Da Užice poklanja izuzetnu pažnju zastiti živote sredine i izvan ove akcije potvrđuđe i činjenica da je gradska vlada pre desetak dana raspisala tender za "mašinsko" čišćenje divljih deponija na 16 lokacija u Staparima, Volujcu, Lunovom Selu, Ravnima, Nikojevićima i drugim selima.

"Deo radnika koji su preko Nacionalne službe za zapošljavanje angažovani na izvođenju javnih radova na području Užica biće uključen u ekološke programe tako što će jedan dan u sedmici raditi na poslovima uređenja u pojedinim selima za koje se opredeli njihova mesna zajednica", rekao je Gavović.

"Putevi Srbije" uklanjaju smeće sa oko 85 deonica puteva

Zaposleni u preduzeću "Putevi Srbije" i više od 500 radnika iz oko 20 preduzeća angažovanih na održavanju puteva, priključili su se akciji "Očistimo Srbiju zajedno" tokom koje će uklanjati smeće i divlje deponije na oko 85 deonica puteva, saopštilo je danas to javno preduzeće.

"Putevi Srbije", koji u ovoj akciji učestvuju drugu godinu uzastopno, kao društveno odgovorno preduzeće nastavljaju da sprovode politiku zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju.



Više hiljada železničara u akciji "Očistimo Srbiju"


U akciji "Očistimo Srbiju", više hiljada radnika srpskih železnica čisti danas šire područje železničkih stanica Beograd, Topčider, Dunav, Donji Grad, Zemun, Rakovica, Makiš i Batajnica, a akcija se uspešno realizuje i u okviru železnica širom Srbije.

Na nivou preduzeća formiran je Centralni štab za sprovođenje akcije, koji prati njenu realizaciju, a sve aktivnosti sprovode se u saradnji sa koordinatorima Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Za organizaciju čitave akcije u "Železnicama Srbije" zadužen je Centar za održivi razvoj.

Merkator čisti okolinu i poklanja biorazgradive kese

Uprava "Merkator grupe" za jugoistočnu Evropu, kao i menadžment te kompanije iz Slovenije, njih ukupno 120, učestvuju danas u akciji "Očistimo Srbiju" i u Novom Sadu ukljanjaju otpad na Ribarskom ostrvu i na Sunčanom keju, najavila je "Merkator grupa".

Radi jačanja ekološke svesti svakog pojedinca u zemlji, "Merkator" će i u svojim prodajnim objektima u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, svakom pedesetom kupcu pokloniti platnenu torbu, koja je napravljena od 100 odsto pamučnih vlakana, biorazgradiva je i u potpunosti ispunjava ekološke standarde.

U akciji čišćenja i učenici osnovnih škola

Ekološka akcija "Veliko spremanje Srbije" nastavljena je danas na teritoriji Beograda čišćenjem Miljakovačke šume, a učestvovali su učenici više osnovnih škola.

Dulić je zahvalio beogradskim osnovcima, navodeći da je njihov doprinos veoma važan.

"To je obostrani interes, s jedne strane obrazovanje je vrlo važno, a sa druge strane deca imaju priliku da budu u prirodi i vide kako izgleda priroda kada je zaprljana", rekao je Dulić i dodao da je to dobra prilika da oni shvate koliko je truda potrebno uložiti da bi se očistilo ono što je godinama bilo prljano.

Ministar Obradović naveo je da je veoma značajno decu od malih nogu učiti o značaju očuvanja čiste prirode i zdravog života u njoj.

"Ne mislimo da se zaustavimo na ovome i ovo neće biti samo jednokratna akcija, već ćemo nastojati da to bude i deo obrazovnog sistema i načina života", rekao je Obradović novinarima.

On je naveo da će, u saradnji s ministarstvom životne sredine, osnovcima od prvog do četvrtog razreda od početka sledeće školske godine biti podeljeni ekološki bukvari.

Veliko spremanje gradske plaže u Kostolcu

U okviru akcije "Očistimo Srbiju", u Kostolcu je danas organizovano veliko spremanje gradske plaže, koja se nalazi u okviru sportsko-rekreativnog centra "Topoljar".

Ovu akciju organizovali su Termoelektrana (TE-KO) Kostolac, preduzeće RIO Kostolac i sportsko - rekreativni centar "Topoljar".

Zaposleni u ovim preduzećima, građani i učenici osnovnih škola iz Kostolca započeli su spremanje gradske plaže.

Direktor TE-KO Kostolac Dragan Jovanović naglasio je da to preduzeće konstantno ulaže u zaštitu životne sredine u Kostolcu i okolini i podržava akcije koje doprinose boljem kvalitetu života.

"Današnjom akcijom smo, uz pomoć velikog broja građana, očistili plažu, a najvredniji su bili učenici koji su ozbiljno i sa puno elana pristupili ovom poslu. Kostolac je danas dobio čistu plažu na kojoj će građani moći da uživaju tokom leta", istakao je Jovanović.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.