Izvor: B92, 13.Jan.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 2000 "nevidljivih" u Srbiji

Beograd -- U Srbiji živi više od 2.000 "pravno nevidljivih" lica, van sistema obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite. Nadležni smatraju da problem ne postoji.

Uprkos činjenici da pripadaju najsiromašnijem sloju društva, oni nemaju pravo ni na besplatni orbok u narodnim kuhinjama, kaže direktorka Praksisa Ivanka Kostić.

Ona je u vestima TV B92 rekla da Ustav Srbije garantuje pravni subjektivitet svakom građaninu, ali da nema zakona koji uređuje proceduru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upisa u matične knjige i da ovi ljudi pravno ne postoje.

"Ne može neko da se odbije da se naknadno upiše u matičnu knjigu rođenih zato što nema dovoljno podataka, zato što ne zna ko su mu roditelji, ne zna podatke o roditeljima zato što je živelo na ulici bez starateljstva", rekla je ona.

Ivanka Kostić je rekla da je obvaj problem prepoznala i delegacija EU i da je u izveštaju o napredku Srbije za 2009 i 2010 godinu navedeno da ne postoje propisi koji regulišu ovu proceduru.

„To je spomenuto i u upitniku su ta pitanja postavljena. Sada ćemo da vidimo šta će da odgovore nadležni, šta imaju nameru da urade, ali do sada se pokazalo, naročito u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, oni poriču da problem postoji i to je u stvari najveći problem", rekla je Kostić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.