Izvor: B92, 25.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više mera za obrazovanje žena

Beograd -- Žene u Srbiji manje su obrazovane od muškaraca, pa su potrebne posebne mere države za rešavanje ovog problema.

To kaže saradnica Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija za žene u Srbiji (UNIFEM) Jelena Zdravković. Više od 40 procenata devojčica do 15 godina u Srbiji nije završilo osnovnu školu, a čak 14,3 odsto nikada je nije ni pohađalo, rekla je Zdravkovićeva, predstavljajući Valentinu Milosavljević, prvu koordinatorku za rodnu ravnopravnost u Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ona je dodala da osnovnu školu češće napuštaju devojčice nego dečaci i podsetila da je diskriminacija nad devojčicama za 80 odsto veća nego nad dečacima.

Razlozi za to su siromaštvo, razvojna neravnomernost, etnička pripadnost, podsetila je ona na skupu u beogradskoj Akademiji za diplomatiju i bezbednost .

Koordinator za rodnu ravnopravnost u Srbiji treba da se stara o ovim pitanjima u toj visokoškolskoj instituciji i promovisanjem jednakih mogućnosti svih studenata, kako muškaraca tako i devojaka.

Njen posao biće i da promoviše rodnu ravnopravnost u našoj zemlji i da sarađuje sa nevladinim sektorom jer se, kako je rečeno, samo tako može govoriti o demokratičnosti društva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.