Više benzena ali bez sirena

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više benzena ali bez sirena

Pre dve nedelje sirene uključene pri koncentraciji benzena od 125 mikrograma, a juče pred zoru bilo je 140 mikrograma ovog otrova po kubnom metru

PANČEVO – Iako je juče pred zoru koncentracija benzena u vazduhu dostigla čak 140 mikrograma, sirene u Pančevu nisu se oglasile. Predsednik opštine Srđan Miković, koji je obavezan da u slučaju koncentracije benzena iznad 125 mikrograma uključi sirene i upozori građane na hemijsku opasnost je, kaže, ocenio da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << logično da u četiri sata izjutra budi Pančevce sirenom da bi ih upozorio da ne izlaze na ulicu, kada su oni ionako u krevetima.

Inače, u danu kada je okončana trodnevna blokada pančevačke Rafinerije, koncentracija otrova u vazduhu u Pančevu počela je vrtoglavo da raste.

U ponoć, između ponedeljka i utorka, kada je koncentracija benzena na mernom mestu Vatrogasni dom, premašila stoti podeljak, Srđan Miković je odlučio da prvo o svemu obavesti Aleksandra Popovića, ministra za nauku i zaštitu životne sredine. Nedugo potom, ministar se, u pratnji Miroslava Nikčevića, direktora Uprave za zaštitu životne sredine, obreo u Pančevu. U jedan sat posle ponoći koncentracija benzena dostigla je 112 mikrograma po metru kubnom, a u četiri časa 140 mikrograma, što je 14 puta više od prosečne dozvoljene koncentracije na godišnjem nivou.

U opštinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu da u noći između 27. i 28. novembra u vazduhu nije bio samo benzen, već i mešavina drugih otrova koji su rapidno pogoršali stanje.

Na mernom mestu u Ulici cara Dušana (centar grada), od 16 časova 27. novembra do jedan sat narednog dana, devet puta je zabeleženo prekoračenje koncentracije ugljen-monoksida. U Vojlovici (naselju najbližem industrijskoj zoni), pred ponoć 27. novembra zabeležena je koncentracija sumpornih jedinjenja od 88 miligrama po kubnom metru. Za ovu vrstu jedinjenja nema propisane granične vrednosti, ali se izmerena koncentracija smatra štetnom po zdravlje.

Stručnjaci posebno skreću pažnju na veliko prisustvo praškastih materija u vazduhu Pančeva. U ponedeljak ih je bilo, na dnevnom proseku, 246 mikrograma po kubnom metru, a rekord je postignut 27. novembra između 21 i 22 časa, kada su instrumenti pokazali da Pančevci sa kubnim metrom vazduha udišu 872 mikrograma fine prašine. Naš pravilnik o graničnim vrednostima ne propisuje dozvoljene količine praškastih materija u vazduhu, ali u zemljama EU dnevna koncentracija veća od 50 mikrograma smatra se opasnom.

Aleksandar Popović i Miroslav Nikčević otišli su put Beograda oko tri časa posle ponoći, 28. novembra. Pre toga razmotrili su situaciju sa gradskim ocima i predstavnicima Rafinerije i Petrohemije. Kao i uvek, u raportu direktora rečeno je da u naftno-hemijskom kompleksu sve radi kako treba.

Doduše, stručnjaci kažu da se drugo veliko aerozagađenje u Pančevu u samo dve nedelje može, delom, objasniti nepovoljnim meteorološkim prilikama: vetar je bio jugoistočni (nosi isparenja iz Rafinerije i Petrohemije ka Pančevu), pritisak visok, 1020 milibara, a vlažnost je bila 98 procenata.

--------------------------------------------------------------------------

"Petrohemija" traži ekspertizu

Za aerozagađenje od 14. novembra okrivljena je "Petrohemija". Nedavno je ovoj firmi zabranjeno i pretakanje pirolitičkog benzina u barže i cisterne, jer je procenjeno da pri pretakanju dolazi do velikih isparenja koja zagađuju životnu sredinu. Sada se postavlja pitanje kako je i pored tih zabrana došlo do još veće koncentracije benzena u Pančevu od one koja se dogodila 14. novembra.

Šandor Ambruš, prvi čovek "Petrohemije", kaže da bi trebalo organizovati stručnu ekspertizu i izmeriti emisije na "Petrohemijinim" rezervoarima pri prepumpavanju. U "Petrohemiji" i dalje tvrde da oni nisu krivci, ili bar ne jedini i najveći, za zagađenja koja ugrožavaju zdravlje Pančevaca.

--------------------------------------------------------------------------

Dinkić o rešavanju problema u Pančevu

Predsednik G17 plus i doskorašnji ministar finansija Mlađan Dinkić smatra da bi vlada trebalo da angažuje neku renomiranu svetsku konsultantsku kuću koja bi napravila plan investicija za poboljšanje životne sredine u Pančevu.

Dinkić je u otvorenom pismu premijeru Vojislavu Koštunici, uz napomenu da problem zagađenosti vazduha, vode i tla u Pančevu postoji već 30 godina, izneo nekoliko predloga koji bi doprineli njegovom rešavanju.

On je te predloge saopštio i prilikom posete Pančevu, u okviru predizborne tribine.

Vlada bi trebalo da donese zakon o privatizaciji NIS-a kojim bi se predvidelo da se 40 odsto sredstava dobijenih prodajom državnog kapitala iskoristi za investicije u zaštitu životne sredine u Pančevu. Deset odsto bi išlo za realizaciju drugih ekoloških projekata na teritoriji Vojvodine, dok bi 20 odsto otišlo u Fond za restituciju, a 30 odsto u budžet Srbije, napisao je Dinkić.

On je u pismu Koštunici naveo da bi ovo omogućilo da se 200 miliona evra obezbedi za ekološke projekte u Pančevu.

Dinkić je predložio je da se u tenderu za privatizaciju NIS-a insistira na tome da se kupac obaveže da će u okviru predviđene dokapitalizacije investirati najmanje 80 miliona evra u ekološke projekte za Rafineriju nafte, na osnovu rezultata studije koja je već urađena za potrebe NIS-a.

Vlada treba da avansira deo novca za hitnu zaštitu životne sredine u Pančevu iz tekućih privatizacionih prihoda, ali i da zatraži od EU da se deo pretpristupnih fondova usmeri u realizaciju ekoloških projekata u Srbiji, budući da Pančevo nije jedino ekološki ugroženo područje u zemlji, naveo je Dinkić. (Tanjug)

--------------------------------------------------------------------------

Čekajući vetar

U Upravi za zaštitu životne sredine juče po podne održan je sastanak na kojem je pokušano da se pronađe način za otklanjanje gorućeg problema u Pančevu. Sastanku su pored Miroslava Nikčevića, direktora Uprave prisustvovali Milutin Tomović, potpredsednik SO Pančevo, Tigran Kiš, opštinski većnik, direktori Rafinerije i Petrohemije i predstavnici Meteorološkog zavoda Srbije.

Zaključak skupa je da treba poboljšati saradnju industrije i lokalne samouprave. Takođe, od sada će fabrike biti povezane sa Meteorološkim zavodom, kako bi se proizvodnja prilagodila vremenskim prilikama.

Miroslav Nikčević je rekao da bi u Pančevo moglo biti kritično i naredne noći između tri i sedam časova, zbog vremena bez vetra i visokog pritiska.

M. Šašić

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.