Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više Roma u školama u Vojvodini

Novi Sad -- Vojvođanska kancelarija za inkluziju (uključivanje) Roma iznela rezultate u prvih 100 dana rada, pre svega u domenu obrazovanja.

Direktor te kancelarije Duško Jovanović kazao je da je delimično zadovoljan rezultatima koje je ta kancelarija postigla. On je na konferenciji za novinare naveo da je zadovoljan zbog toga što je 156 učenika romske nacionalnosti upisano u srednje škole, odnosno 27 studenata je upisalo fakultete na teritoriji Vojvodine, dodajući da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za određen broj tih učenika obezbeđen smeštaj.

On je kazao da je ta kancelarija, u saradnji sa drugim romskim organizacijama, pripremila projekat stipendiranja srednjoškolaca romske nacionalnosti u Vojvodini u iznosu od milion evra, koji se realizuje u saradnji sa organizacijom REF iz Budimpešte.

Jovanović je, međutim, istakao da nije zadovoljan zbog problema u obezbeđivanju udžbenika za učenike osnovnih škola romske nacionalnosti u najvećem broju opština u Vojvodini, navodeći da će rešavanje tog problema biti jedan od prioriteta u budućem radu kancelarije.

Prema njegovim rečima, kancelarija je u proteklih 100 dana pokrenula veći broj projekata i inicijativa u vezi sa poboljšanjem uslova stanovanja i zapošljavanjem Roma.

Kancelariju za inkluziju Roma otvorilo je u maju 2006. godine Izvršno veće Vojvodine, u cilju uključivanja u projekte Svetske dekade Roma. Počela je sa radom tek u maju 2007. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.