Izvor: Blic, 27.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višak kilograma podiže šećer

Višak kilograma podiže šećer

BEOGRAD - Podaci medicinske statistike upozoravaju da je u celom svetu sve više gojaznih, dok lekari takođe upozoravaju na rastuću epidemiju 'debeljuca'. Zvanična medicina tvrdi da je višak kilograma razlog sve većeg broja obolelih od šećerne bolesti, srca i krvnih sudova, raka debelog creva...

Svetske agencije ovih dana su prenele i upozorenje američkih lekara, koji tvrde da svaki četvrti stanovnik SAD pati od gojaznosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja nije, kako se često misli, samo 'privilegija' bogatih, naprotiv, sve je prisutnija i u siromašnim zemljama trećeg sveta. - I kod nas je sve više onih sa viškom telesne težine, ali i obolelih od šećerne bolesti. Registruje se porast oboljevanja od, takozvanog, dijabetesa tipa 2, ne samo kod odraslih, kod kojih je i najčešći, već i kod dece - kaže za 'Blic' prof. dr Dragan Micić, predsednik Jugoslovenskog udruženja za proučavanje i borbu protiv gojaznosti.

Procenjuje se da četiri do šest odsto celokupne naše populacije ima šećernu bolest, navodi naš sagovornik i dodaje da od ukupnog broja obolelih od šećerne bolesti, njih deset odsto jesu insulin zavisni, a 90 odsto ima kliničku sliku dijabetesa tipa 2.

Institut za endokrine bolesti i dijabetes (u sastavu Kliničkog centra Srbije) priprema publikaciju, neku vrstu 'vodiča' za obolele od dijabetesa tipa 2, koji bi trebalo tim bolesnicima da pomogne da lakše podnose, ali i lakše kontrolišu svoju bolest.

- Neophodna je dobra edukacija lekara, ali i svakog bolesnika, pojedinačno - ukazuje dr Micić, primećujući da bi svako od njih, kako je rekao, 'trebalo da bude tako edukovan da sam bude svoj lekar, a lekara da konsultuje samo u slučaju komplikacija'. Uz dobar odnos prema bolesti, ističe on, bolesnik može odložiti komplikacije, pre svega oštećenje sitnih i krupnih krvnih sudova (angiopatija, mikro i makro), što je i suština borbe protiv te bolesti, jer su te komplikacije najopasnije.

Tri su osnovna terapijska principa kod lečenja dijabetesa tipa 2, ističe naš sagovornik i precizira, 'prva dva su univerzalna u svakom postupku, to su dijeta i redukcija telesne težine, uz stalnu fizičku aktivnost'.

Dr Micić napominje da je redukcija količine hrane i masti u njoj prvi korak da se telesna težina dovede u željene okvire, pri čemu, ističe on, treba prihvatiti onaj gubitak koji je moguće ostvariti.

- Svojim pacijentima savetujem lagane šetnje, vožnje biciklom, od 15-20 minuta, s tim da one budu svakodnevne - ističe dr Micić, napominjući da teretane ne preporučuje. Treći princip lečenje dijabetesa tipa 2 je primena lekova.

Kako se danas zna mnogo više o mehanizmima metaboličkog poremećaja kod ove bolesti, maksimalno se odlaže primena insulina, a u terapiji se koriste preparati koji povećavaju osetljivost ćelija na delovanje insulina. Kod ovog tipa dijebetesa, insulina u organizmu ima, objašnjava naš sagovornik, a problem je rezistencija na njegovo delovanje.

Lekovi koji podstiču bolju reakciju na insulin dobili su ime 'normalizatori insulinske rezistencije', a vodeći među tim lekovima je 'metformin', lek koji je u jednom trenutku bio potisnut, a sada je ponovo dobio svoje zasluženo mesto.

Ovaj lek proizvode tri naše fabrike ('Zorkafarma', 'Hemofarm' i 'Galenika'), a u proteklih par godina to je i u svetu bio najprodavaniji lek za lečenje dijabetesa, kaže doktor Dragan Micić. Višekratne upotrebe insulina, u uverenju da je to bezbednije i bolje za bolesnika, nisu dale rezultate, pa se medicina vratila, uz neka unapređenja, nekim starim metodama, kaže dr Micić.

Naučni i stručni krugovi u svetu, dodaje on, ubrzano rade na iznalaženju novih metoda u lečenju dijabetesa, među kojima su 'genska terapija insulinom' (gen za podsticanje produkcije insulina ubacuje se u ćelije perifernog tkiva, uglavnom mišićnih) i kloniranje beta ćelija (deo tkiva gušterače, koje luče insulin), metode od kojih se mnogo očekuje.

- Samo par godina unazad one su nalikovale na naučnu fantastiku, međutim, prvi rezultati istraživanja rađenog u Oksfordu, u eksperimentima na miševima, dali su ohrabrujuće rezultate, tako da se može očekivati da uskoro dobijemo efikasnije metode u lečenju šećerne bolesti od ovih koje trenutno imamo - kaže dr Micić. Z. D. Marković Bolest koja dugo putuje

Prema rezultatima jedne studije britanskih istraživača, kaže dr Micić, početak dijabetesa tipa 2 često kreće i punih 12 godina pre nego što se ispolje njegovi prvi simptomi.

- Dijabetes tipa 2, prema ovom istraživanju, progresivna je i podmukla bolest koja može duže od jedne decenije tiho da deluje a da ostane neprimećena, što znatno otežava lečenje - kaže dr Micić, podsećajući da je i kod nas veoma raširen nemaran odnos prema bolesti i redovnim lekarskim kontrolama, uz poznati komentar - 'nije mi ništa, dobro se osećam'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.