Višak 400 sudija i stotinu tužilaca

Izvor: Blic, 24.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višak 400 sudija i stotinu tužilaca

Visoki savet sudstva je procenio da je za novu mrežu sudova, koja će početi da funkcioniše od 1. januara naredne godine, potrebno oko 1.800 delilaca pravde. Ako se ima u vidu da u Srbiji sada ima nešto više od 2.200 sudija, to praktično znači da će oko 400 njih biti višak i da će morati da potraže drugi posao.

I projekcija Državnog veća tužilaca upućuje da od Nove godine u organima gonjenja neće biti mesta za sadašnjih 760 nosilaca javnotužilačke funkcije. Procene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Državnog veća tužilaštva su da bi Srbija trebalo da ima između 500 i 600 tužilaca, odnosno zamenika tužioca.

Izvor „Blica nedelje" iz pravosudnih krugova iznosi da je procenu broja delilaca pravde Visoki savet sudstva izveo na osnovu „Okvirnih merila i normi" koje je doskorašnji Visoki savet pravosuđa sačinio 2006. godine. Služeći se pomenutom metodologijom, precizira izvor „Blica nedelje", Visoki savet sudstva je procenio da Vrhovni kasacioni sud treba da ima 29 sudija, apelacioni sudovi u Beogradu, Nišu, Novom Sadi i Kragujevcu 230, viši sudovi 250, osnovni sudovi 1.100, Viši privredni sud 26, privredni sudovi 126 i Upravni sud 26 sudija.

Pored toga, dodaje ovaj izvor, 550 delilaca pravde radiće u prekršajnim sudovima.

Kako „Blic nedelje" saznaje, konačan broj sudija i tužilaca Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaštva trebalo bi da utvrde u narednih desetak dana. Posle zvaničnog obelodanjivanja ove informacije u „Službenom glasniku", uslediće raspisivanje konkursa za novu postavu u srpskom pravosuđu.

Narednog meseca trebalo bi da budu poznati i kriterijumi i merila prema kojima će se birati sudije i predsednici sudova. Predlog kriterijuma je poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji i ako se ona 12. juna, kako je planirano, izjasni o tome, konačnu verziju ovog dokumenta ubrzo posle toga utvrdiće Visoki savet sudstva.

Predlog kriterijuma i merila za izbor sudija i predsednika sudova predviđa da presudnu ulogu prilikom sastavljanja liste budućih delilaca pravde imaju njihova stručnost, osposobljenost i dostojnost.

Moralne osobine sudije

Poštenje, savesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost jesu osobine koje sudiju čine dostojnim funkcije, piše u Predlogu kriterijuma koji je poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

U pomenutom dokumentu stoji: „Poštenje podrazumeva moralnu ispravnost, čestitost,, istinoljubivost, pravednost, dobrotu, nepotkupljivost" Savesnost podrazumeva profesionalnu odgovornost, marljivost, vrednoću, pridržavanje pravila struke, upornost i nepristajanje na sve što bi moglo da ugrozi časno vršenje sudijskog poziva" Dostojanstvo se stiče i čuva autoritetom, pristojnošću, odvažnošću, odmerenošću, kulturom govora i ponašanja, držanjem koje odgovara ugledu suda i sudijske funkcije"".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Višak sudija u Srbiji

Izvor: B92, 24.Maj.2009

Beograd -- U pravosudnom sistemu Srbije postoji višak od oko 400 sudija i stotinu tužilaca, piše Blic... Visoki savet sudstva je procenio da je za novu mrežu sudova, koja će početi da funkcioniše od januara naredne godine, potrebno oko 1.800 delilaca pravde. List navodi da u Srbiji sada ima nešto...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.