Izvor: B92, 17.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virusni meningitis na Kosovu

Priština -- Na Kosovu raste broj slučajeva virusnog meningitisa. Boris Tadić nudi pomoć.

Direktor Infektivne klinike Kliničko-bolničkog centra u Prištini Muharem Bajrami kaže da u toj bolnici leče 349 obolelih od virusnog meningitisa, a da je situacija pod kontrolom. Bajrami je rekao da je samo juče na kliniku primljeno 17 novih pacijenata. Pre dva dana, u bolnici je bilo 267 obolelih.

Po njegovim rečima, zdravstveno stanje pacijenata je dobro, bez komplikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili pojave meningitisa u težim oblicima. On kaže da je reč o najlakšem obliku meningitisa i mogućnosti za komplikovanje stanja su vrlo male. Najugroženija su sela, a najviše obolelih je iz opština Podujevo, Glogovac, Mališevo i Vučitrn.

Podsetimo, juče je predsednik Srbije ponudio predsedniku Kosova medicinsku pomoć.

U Mališevu 21 osoba obolela od meningitisa

U opštini Mališevo, oko 60 kilometara od Prištine, 21 građanin oboleo je od lakšeg oblika meningitisa - seroznog meningitisa. Vršilac dužnosti direktora Glavnog centra porodične medicine u Mališevu Veselj Šalja je rekao da su svi oboleli prebačeni na dalji tretman u Infektivnu kliniku u Prištini.

Prema njegovim rečima, dve ekipe regionalnog odeljenja Instituta javnog zdravlja iz Prizrena su na terenu i ispituju svaki sumnjivi slučaj. Rezultati se odmah šalju na Infektivnu kliniku, kao referentnu zdravstvenu instituciju za lečenje obolelih od meningitisa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.