Izvor: Blic, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus FBI hara Srbijom

Virus FBI hara Srbijom

Ukoliko na vašu i-mejl adresu stigne poruka upućena sa Internet adrese Federalnog istražnog biroa (FBI) u kojoj vas obaveštavaju da ste posetili 40 ilegalnih Internet sajtova i da zbog toga morate popuniti upitnik priložen u atačmentu, znajte da ste na meti najnovijeg kompjuterskog virusa 'Sober' koji je već proglašen za epidemiju godine.

Poput šumskog požara virus je počeo da se širi Internetom, a već danima, u nekoliko varijanti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << masovno pristiže i na i-mejl adrese korisnika u Nišu i Srbiji.

- Kada sam video da poruka stiže sa adrese FBI, malo sam se prepao. Nije mi bilo svejedno jer se u Srbiji, više ili manje, svi bave nekim vidom piraterije - kaže za 'Blic' Nišlija Milan P. 'Žrtve' virusa uglavnom su manje iskusni kompjuteristi koji u napadu panike ili iz znatiželje aktiviraju zaraženu poruku.

Prema izveštaju britanske medijske kuće Bi-Bi-Si i-mejl postoji u nekoliko varijanti, pa korisnicima operativnog sistema 'Windows' može stići i upozorenje koje je navodno poslala CIA ili nemačka BKA policijska agencija.

- Oni koji otvore upitnik atačovan za poruku, biće zaraženi varijantom već poznatog virusa 'Sober'. Proizvođači antivirus softvera uhvatili su milione kopija ovog malicioznog programa, što ukazuje na to da su mnogi korisnici bili žrtve lažnog upozorenja. Iz teksta poruke može se zaključiti da je primalac uhvaćen od strane FBI, CIA ili BKA u poseti 40 ilegalnih sajtova i da se od njega traži da popuni atačovan formular sa izjašnjenjem o tim aktivnostima.

Ko god klikne na formular iz atačmenta, dobije lažno 'Error' upozorenje, dok, u pozadini, virus pljačka, sada već inficirani PC u potrazi za i-mejl adresama na koje se sam šalje. Odgovarajući na izbijanje ove epidemije, u FBI kažu: 'Ove i-mejlove nije poslao FBI. Primaoci ove i sličnih uznemiravajućih poruka treba da znaju da se FBI ne upušta u slanje ovakve vrste i-mejlova', preneo je Bi-Bi-Si. Virus stiže i u varijanti u kojoj tvrdi da se u atačmentu nalazi snimak Paris Hilton, lažna obaveštenja o promeni lozinke i-mejl error poruke. Napada isključivo korisnike 'Windows' PC.

Proizvođači antivirus softvera upozoravaju korisnike na to da treba da ažuriraju svoje antivirus programe i da ne otvaraju atačmente sumnjivih i-mejlova. Virus koji stiže uz pomenute poruke zapravo je jedan od takozvanih crva (eng. Worm) pod nazivom W32.Sober.[X,Y]. Cilj svakog crva je da sam sebe pošalje na sve i-mejl adrese koje pronađe u zaraženom računaru. Na taj način on se širi geometrijskom progresijom i gotovo je nezaustavljiv. Alat za uklanjanje ovog virusa iz zaraženog računara može se naći na Internet adresi. B. J. - M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.