Viktor Orban: “Južni tok” prioritet!

Izvor: BKTV News, 02.Jul.2014, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viktor Orban: “Južni tok” prioritet!

Poseta mađarskog premijera Viktora Orbana zvaničnom Beogradu pokazala je da Rusija, ali i Srbija imaju iskrenog saveznika u vezi sa izgradnjom Južnog toka. Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem praktično ponovio reči izgovorene sredinom maja na Međunarodnoj konferenciji o globalnoj bezbednosti održanoj u Bratislavi da niko ne može i ne sme nekoj državi da oduzme pravo da se energetski obezbedi i da svi oni koji se protive >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << izgradnji gasovoda moraju da obezbede alternativu za snabdevanje energentima.

„Izgradićemo Južni tok i u toj nameri moramo da istrajemo“, poručio je Orban. Premijer Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je sa svojim mađarskim kolegom „u četiri oka“ razgovarao i o izgradnji „Južnog toka“ i da će se tokom predstojeće posete Moskvi o svemu razgovarati sa predsednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevim.
Orbanov čvrst politički stav u realizaciji ekonomske reforme doprineo je tome da mu glasači neizmerno veruju. U vreme velike krize koja je pogodila njegovu zemlju odbio je kredit MMF. Godinu dana kasnije vratio im je sve dugove i kako je sam rekao ljubazno zamolio predstavnike te međunarodne finansijske institucije da napuste Mađarsku. Može neko da kaže da je to populistički potez, ali on je ipak sprečio da ta država ode u dužničko ropstvo, zapravo sprečio je „grčki scenario“. Orbanovo „ne“ MMF-u imalo je svoju cenu, uveo je dvadesetak novih poreza, nacionalizovao je privatne penzione fondove i uveo je najviši porez na strane banke u Evropi.
Orban je poznat po stavu da banke treba da plate najvišu cenu, jer su najviše odgovorne za krizu u državi. Centralnu banku stavio je pod svoju kontrolu. Do danas je uspeo da budžetski deficit spusti na ispod tri odsto, ali je dug zemlje viši od 80 odsto BDP-a. Zapadnim partnerima je posebno zasmetalo što se sve više okreće Istoku. A on jednostavno želi da bude prisutan tamo gde ima „svežeg keša“.
Poseta premijera Orbana Beogradu pokazala je da će Mađarska podržati ulazak Srbije u Evropsku uniju. Kako kaže premijer Orban tu podršku će Srbija imati dokle god to narod želi, jer to smatra svojom moralnom obavezom. Mađarska spada u grupu evropskih zemalja koje se zalažu za proširenje Evropske unije, ali ne treba zaboraviti ni na „istorijski ćilim“ koji su Mađari svojevremeno postovili u hol sedišta Saveta EU, na kome je predstavljena mapa Velike Mađarske, s teritorijama koje danas pripadaju Rumuniji, Slovačkoj i Srbiji.
Predrag Prokopljević

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Zašto je mađarski premijer Viktor Orban veći Srbin od Srba?

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2014, 11:59

03.07.2014. -..Uprkos pretnjama koje iz samog vrha Evropske unije stižu državama kroz koje prolazi trasa Južnog toka, Mađarska je pre nekoliko dana pokazala da su joj njeni ekonomski interesi preči od političkih interesa briselske vrhuške. Štaviše, mađarski premijer Viktor Orban je izjavu „da...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.