Vijetnam nabavlja izraelski PVO sistem Spyder

Izvor: TangoSix.rs, 11.Avg.2016, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijetnam nabavlja izraelski PVO sistem Spyder

Krajem jula na pojedinim specijalizovanim vojnim forumima pojavile su se fotografije vojnih kamiona tipa MAN koji su isporučeni Vijetnamu. Na osnovu viđenog pojedini analitičari su naknadno zaključili da je ovaj događaj povezan sa isporukom raketnog sistema za protivvazduhoplovnu odbranu Spyder izraelske proizvodnje.
Kada su u pitanju vojne nabavke vijetnamski zvaničnici obično ili ne daju informacije vezane za detalje ili su saopštenja vrlo kratka i površna a >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << mnogi podaci i pretpostavke se naknadno potvrde fotografijama ili video snimcima.
Lanser raketnog sistema Spyder-SR.Tako se u vijetnamskim medijima pojavila i špekulacija da je izraelski raketni sistem Spyder na tenderu pobedio ruskog konkurenta Pancir-S1.
Ipak reč je o dva sasvim različita sistema, Spyder, u zavisnosti od verzije može biti raketni sistem malog i srednjeg dometa, dok je Pancir-S1 artiljerijsko-raketni sistem malog dometa koji može da se nabavi i kao zaštita ruskim raketnim sistemima velikog dometa S-300 i S-400.
Vijetnam je još prošle godine izabrao Spyder za svoj novi raketni sistem a potvrda ove nabavke mogla se videti 20. oktobra 2015. na internet portalu vijetnamske armije za koji je komandant RV i PVO general-pukovnik Le Huy Vinh dao intervju. General Vinh je tada rekao da se trenutno realizuju velike investicije kada je reč o savremenoj tehnici kojima se opremaju svi rodovi ovog vida vijetnamskih oružanih snaga.
Kompleks raketnog sistema Spyder / Foto; RafaelPored izraelskih osmatračkih radara ELM-2288/ER, modernizovane ukrajinske osmatračke radare 36D6-KM i ukrajinske stanice za pasivno radiotehničko izviđanje Koljčuga-M u intervjuu je spomenut i izraelski raketni sistem PVO Spyder. Tu je i opremanje sistema VOJIN i PVO radarima koje je razvila domaća vojna telekomunikaciona kompanija Viettel Group i to RV-01 (u saradnji sa Belorusima, na bazi radara Vostok-E), RV-02, VRS-S i VRS-W.
Nije međutim precizirano koja verzija sistema Spyder je nabavljena, da li Spyder-SR malog dometa koji koristi rakete Python-5 ili Spyder-MR srednjeg dometa sa raketama Derby. Brzina raketa je 4 maha, masa bojevih glava je 11 i 23 kg a maksimalni domet 15 i 50 km po daljini.
Sastav i karakteristike Spyder-a / Foto: RafaelSistem može uništavati gotovo sve vrste vazduhoplova, od aviona, helikoptera, bespilotnih letelica do krstarećih raketa, u svim meteo uslovima, danju i noću. Ima veoma kratko vreme reakcije i dobru otpornost na elektronsko ometanje.
Iako je Vijetnam decenijama tradicionalni kupac sovjetskog/ruskog naoružanja u poslednjih 10 godina nabavljano je i sa zapada kao i iz Izraela. Što se tiče vazduhoplova od Kanade su kupovani laki transportni i patrolni avioni DHC-6 ‘’Twin Otter’’, od Francuske srednji transportni višenamenski helikopteri EC725 ‘’Cougar’’, Poljske laki transportni avioni M28 Bryza i od Španije transportni avioni C295M.
Taktička komunikacija između osnovnih jednica raketnog sistema Spyder / Foto: RafaelPribližavajući se Sjedinjenim Američkim Državama, Vijetnam je pokazao interesovanje i za nabavku polovnih višenamenskih borbenih aviona F-16 kao i patrolnih P-3 ‘’Orion’’. Takođe se kao moguća zamena za flotu MiG-ova 21 kao ozbiljan kandidat spominje i švedski JAS-39 ‘’Gripen’’.
The post Vijetnam nabavlja izraelski PVO sistem Spyder appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.