Izvor: TangoSix.rs, 27.Feb.2024, 13:00

Vijesti: Crna Gora namerava da nabavi novi laki prenosni sistem PVO, razmišlja se i o nabavci anti-dron sistema

Kako izveštavaju podgoričke Vijesti, Vojska Crne Gore (VCG) bi trebalo da do 2028. godine dobije novi laki prenosni PVO sistem za zaštitu trupa (MANPADS – Man-Portable Air Defence System) ali trenutno ministarstvo odbrane za to nema novca. Novi sistem trebalo bi da u VCG zameni zastarele sisteme iste klase tipa Strela-2M koji se povlače iz upotrebe.
– Imajući u vidu raspoloživa finansijska sredstva i stvorene obaveze po pitanju plaćanja po već sklopljenim sporazumima >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << o nabavci naoružanja i opreme za VCG u 2024. godini, nijesu se stvorili povoljni uslovi za nabavku ovih sredstava. Napominjemo da su dugoročnim planom razvoja odbrane definisani prioriteti opremanja VCG. Kao jedan od prioriteta, definisana je nabavka i opremanje lakim prenosnim PVO sistema, a planski period nabavke je period od 2025. do 2028. godine – rečeno je Vijestima u Ministarstvu odbrane.
Vijesti podsećaju da je Crna Gora ranije kao deo svoje vojne pomoći poslala Ukrajini 226 komada sistema Strela-2M, dok je prethodnih godina više stotina komada iz skladišta VCG uništeno kao višak i nepotrebno naoružanje koje bi „bilo veoma opasno da padne u ruke terorista“. Iz Ministarstva odbrane su Vijestima potvrdili da se više ne računa korištenje zastarjelog sistema Strela 2M“ i istakli da će njegova zamena biti nabavljena i uvedena u naoružanje u periodu od naredne do kraja 2028. godine.
– MANPADS prenosivi protivvazdušni raketni sistemi predstavljaju jedan od najefikasnijih sistema za zaštitu snaga na manjim visinama. To što ih, pored efikasnosti, karakteriše i pouzdanost i jednostavnost upotrebe sigurno da će ih preporučiti za jednu od varijanti koju treba ozbiljno razmotriti prilikom opremanja VCG. Iskustva iz rata u Ukrajini potvrđuju njihovu pouzdanost – kazali su iz ministarstva, bez preciziranja o konkretno kojem tipu ovih sistema se razmišlja kao potencijalnom novom naoružanju jedinica VCG.
Na pitanje Vijesti hoće li se za VCG u dogledno vreme nabavljati „dronovi samoubice“, iz Ministarstva odbrane su naveli da se, zbog njihove kompleksnosti i cene, ne može računati na opremanje VCG takvim sistemima.
Vijesti su ministarstvu postavile i pitanje da li VCG namerava da razvija sposobnosti u domenu upotrebe FPV dronova i obuke vojnika za njihovo korišćenje. Kako navode, iz odgovora se vidi da je ministarstvo svesno opasnosti koje besposadne letelice raznih tipova i veličina danas predstavljaju, te da u tom smislu treba tražiti prvenstveno odbrambena rešenja.
– Bilo bi i više nego prestižno u ovom trenutku za crnogorsku vojsku da ima na raspolaganju savremene sisteme iz oblasti dejstva na ciljeve upotrebom dronova raznoliko naoružanih, isto kao što bi bilo neoprostivo da se za nacionalne potrebe u skorije vrijeme ne obezbijede sistemi za zaštitu kritične infrastrukture od dejstva oružjem kakvi su dronovi – kazali su iz ministarstva odbrane Crne Gore.
The post Vijesti: Crna Gora namerava da nabavi novi laki prenosni sistem PVO, razmišlja se i o nabavci anti-dron sistema appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.