Vijesti: Aerodrom Tivat u zakup državnom investicionom fondu Dubaija; Ministarstvo saobraćaja i pomorstva demantuje

Izvor: TangoSix.rs, 07.Avg.2017, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijesti: Aerodrom Tivat u zakup državnom investicionom fondu Dubaija; Ministarstvo saobraćaja i pomorstva demantuje

Najverovatniji kandidat za preuzimanje aerodroma Tivat je državni investicioni fond Dubaija ICD, novi vlasnik nautičko-turističkog centra Porto Montenegro, pišu crnogorske „Vijesti“. Prema njihovim navodima, pregovori koji su u toku mogu biti povoljni i za potencijalno rešavanje nepovoljne situacije Montegero erlajnsa. Ipak, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva demantovalo je tvrdnje o davanju tog aerodroma u zakup.
Kako „Vijesti“ tvrde, pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << se na nezvanična saznanja, pregovori na najvišem nivou između crnogorske vlasti i predstavnika ICD-a o preuzimanju tog aerodroma već su poodmakli, a planovi za „Tivat“ nisu fokusirani na komercijalni avio-saobraćaj:
– ICD naime, namjerava da Porto Montenegro razvija kao elitnu destinaciju za takozvani “ultra-high-net-worth-individuals”, odnosno bogataše čija lična imovina prelazi vrijednost od najmanje 30 miliona dolara. Aerodrom, kako „Vijesti“ saznaju u krugovima bliski tom investitoru, ne bi razvijali onako kako je to predvidio Master plan ACG, već bi umjesto vazdušne luke usmjerene prvenstveno na komercijalnu avijaciju koja bi mogla da prihvati tri miliona putnika godišnje, aerodrom Tivat bio „sveden“ na opsluživanje prvenstveno generalne avijacije – manjih privatnih i poslovnih aviona bogataša, dok bi saobraćaj komercijalne avijacije bio minimiziran.
To indirektno znači i otpuštanje velikog broja radnika i odustanak od razvojnih projekta aerodroma koji bi značili zapošljavanje dodatne radne snage. Negativne efekte od skoro potpunog ukidanja komercijalnog saobraćaja sa Tivtom, imao bi i veliki dio turističke privrede na primorju čiji klijenti gravitiraju ovom aerodromu. –
Takođe, Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva od 24. jula nisu “Vijestima” odgovorili da li je ICD zainteresovan za zakup pomenutog aerodroma i pod kojim uslovima, piše taj medij i dodaje:
– Pemijer Duško Marković krajem maja u Tivtu je najavio da država neće dozvoliti svom preduzeču Aerodromi Crne Gore (ACG) da uzme povoljan kredit od 50 miliona eura za prijeko potrebnu rekonstrukciju, modernizaciju i proširenje kapaciteta tivatske vazdušne luke, već će Vlada aerodrom ponuditi u dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru. –
„Vlada razmatra mogućnost davanja u zakup tivatskog aerodroma na najmanje 30 godina“ / Foto: Aerodromi Crne Gore Državni investicioni fond Dubaija ICD pod direktnom je kontrolom Vlade UAE, a upravo u širokom avijacijskom biznisu ICD-a, Vlada vidi mogućnost da se u eventualnoj transakciji sa Arapima oko aerodroma Tivat, reši i situacija Montenegro erlajnsa koji ima ogromne finansijske probleme, prenose „Vijesti“:
– Naime, strategija Vlade je da davanje u zakup (čitaj privatizaciju) aerodroma Tivat iskombinuje sa istovremenim preuzimanjem MA od strane neke od kompanija iz ICD-ovog portfolia, a što za avioprevoznika jakog poput „Emiratesa“, ne bi bio ni najmanji problem. Na taj način bi aerodrom Tivat praktično bio cijena koju Crna Gora plaća da Arapima „uvali“ svoju posrnulu nacionalnu aviokompaniju. –
Kako navode, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je gostujući u programu TV Vijesti rekao da „ne zna ništa o tim spekulacijama“, ali je poručio da Vlada razmatra mogućnost davanja u zakup tivatskog aerodroma na najmanje 30 godina i da se vrše analize tog rešenja.
Ipak, iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva demantovali su navedene tvrdnje u vezi sa pregovorima o davanju aerodroma Tivat u zakup:
– Najobičnija je izmišljotina da se vode razgovori o preuzimanju tivatskog aerodroma sa bilo kim, pa i sa vlasnikom rizorta Porto Montenegro. Nikakvi pregovori nijesu u toku. Ono što se događa u kontinuitetu je da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva razmatra sa kredibilnim međunarodnim finasijskim institucijama opcije pune valorizacije aerodromskih potencijala.
Aposlutna je spekulacija da se razvoj aerodroma u Tivtu planira samo za dostupnost elitnim turistima. Naprotiv, aerodrom u Tivtu, kao i onaj u Podgorici, razvijaće se na takav način da Crnu Goru na isti način učine dostupnom za sve koji žele da je posjete, i, razumije se, da budu u funkciji potreba naših građana i naše privrede. Ovo je rečeno autoru prilikom posjete predsjednika Vlade Porto Montenegru te je neistinita i tvrdnja da Vlada na pitanje autora nije odgovorila.
I predsjednik Vlade i resorni ministar informisali su javnost u više navrata o namjerama i planovima Vlade kao i o činjenici da postoji interesovanje veoma renomiranih subjekata za valorizaciju naših aerodroma. –




The post Vijesti: Aerodrom Tivat u zakup državnom investicionom fondu Dubaija; Ministarstvo saobraćaja i pomorstva demantuje appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.