Vi hodate, telefon se puni!

Izvor: NovaEnergija.net, 13.Dec.2016, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vi hodate, telefon se puni!

Naučnici su otkrili kako da iz ljudskog pokreta proizvedu energiju. Nelson Sepulveda sa Odseka za elektroniku i kompjuterski inžinjering Univerziteta Mičigen kaže da ćemo uskoro moći da se krećemo i koristimo mobilni telefon i po nedelju dana, a da ga ne punimo.
Zahvaljujući nano tehnologiji naučnici su otkrili kako da stvaraju energiju korišćenjem ljudskih porketa.
Napravili su uređaj koji izgleda poput savitljive filmske trake. Uspeli su da uz pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << nanogeneratora pokrenu LCD ekran na dodir, 20 LED svetala i fleksibilne tastature, bez korišćenja baterije.
”Uskoro ćemo moći da se krećemo bez da nedelju dana napunimo telefon. Jer će se uređaj puniti našim svakodenvnim pokretima”, rekao je Nelson Sepulveda sa Odseka za elektroniku i kompjuterski inžinjering.
Kompletan uređaj naziva se biokompatibilni feroelektrični nanogenerator, odnosno FENG. Uređaj je tanak koliko list papira i može se prilagođavati mnogim veličinama. Uređaj koji puni LED svetla je veličine dlana, a uređaj za punjenje tastature je veličine prsta.
Izum će zahvaljujući maloj težni, fleksibilnosti i biokompatibilnosti otvoriti mnoge mogućnosti, predviđaju naučnici.
Izvor: N1

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.