Vežbe i u toaletima

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežbe i u toaletima

"Tumbanjem" ministarstava trebalo bi da budu oslobođene neke zgrade po prestonici, pa bi tu moglo da se nađe mesta za smeštaj najugroženijih fakulteta

Veliki broj fakulteta sa gotovo svih univerziteta "kuburi" sa nedostatkom prostora i sredstava za rad. Predavanja se održavaju od jutra do mraka, i subotom i nedeljom, a javna je tajna i da studenti na nekim fakultetima vežbaju u – toaletu.
Na Beogradskom univerzitetu najugroženiji su Biološki i Geografski fakultet, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Nišu Fakultet umetnosti i Prirodno-matematički, dok Univerzitetu u Novom Sadu najviše nedostaje zgrada Rektorata. Među beogradskim umetničkim visokoškolskim ustanovama najviše problema imaju Fakultet primenjenih umetnosti i Fakultet muzičke umetnosti.

Pomoć će, po svemu sudeći, za neke od njih doći s neočekivane strane. Naime, oslobađanje zgrada u kojima je bila administracija bivše savezne države stvorilo je mogućnost da se ovaj problem delimično reši. Prema podacima Republičke direkcije za imovinu, uskoro bi trebalo da počne selidba državne uprave, pa bi nekoliko zgrada u centru Beograda moglo da bude oslobođeno.

Milan Tomić, direktor Direkcije za imovinu, istakao je da su ozbiljno shvatili zahtev Ministarstva prosvete i sporta o razmatranju uslova za smeštaj najugroženijih fakulteta.

– Nisu istinite priče o mogućem smeštaju fakulteta u bivšu Palatu federacije, jer je ta zgrada ipak namenjena za državnu upravu. Na ovo mesto bi mogla da budu useljena ministarstva privrede i trgovine, turizma i usluga, a možda i još jedno, ukoliko bude bilo mesta – ističe direktor Tomić i dodaje da na taj način biti delimično oslobođena zgrada u Nemanjinoj ulici 22, a sa ovog mesta će biti iseljeno Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine. Ovaj posao bi, prema rečima Tomića, trebalo da bude završen u naredna dva meseca.

"Tumbanjem" ministarstava trebalo bi da budu oslobođene neke zgrade po prestonici, pa bi moglo da se nađu mesta za smeštaj, između ostalih, Biološkog i Geografskog fakulteta.

Biološki fakultet od osnivanja nije imao zgradu, a, prema rečima profesora dr Mirka Cvijana, dekana ove ustanove, studenti imaju predavanja u Botaničkoj bašti u zgradi Instituta za botaniku, na Filološkom i Prirodno-matematičkom fakultetu, dok su im laboratorije smeštene na Fizičkom fakultetu.

– Kad se sabere sva kvadratura koju koristimo i taj prostor je mali. Trčanjem s jednog na drugo mesto studenti gube dosta vremena. Ja, kao dekan, imam predavanja subotom, jer nisam dobio bolji termin – objašnjava naš sagovornik.

U sličnoj situaciji je sve atraktivniji Geografski fakultet na kojem studira 3.700 akademaca. Na ovoj ustanovi predavanja se zakazuju od 8 do 21 čas, uvedena je šestodnevna radna nedelja, a studenti se ispituju čak i nedeljom. Nastava se održava na četiri lokacije: u zgradi Filološkog, Fizičkog, Prirodno-matematičkog fakulteta i u Ulici Vojvode Šupljikca (zgrada bivšeg fakulteta za turizam). Sedište ove visokoškolske ustanove je na Filološkom fakultetu gde su i dve učionice na trećem spratu koje koriste geografi.

– Geografski fakultet je u poslednjih osam godina dobio dve nove studijske grupe, a u postojećima je povećan broj studenata. Novi standardi propisuju da moramo imati najmanje četiri metra kvadratna po studentu, a na našem fakultetu studentima je "na raspolaganju" manje od metra kvadratnog – istakao je profesor dr Miroljub Milinčić, prodekan na ovoj ustanovi.

Fakulteti primenjenih umetnosti i muzičke umetnosti godinama se dovijaju da organizuju nastavu što bolje. Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti trče na predavanja s jednog kraja grada na drugi, a, kako su nam rekli na Univerzitetu umetnosti, opšte je poznato da muzičari vežbaju u toaletima. Fakultet muzičke umetnosti i dalje radi u zgradi koja mu je dodeljena 1937. godine, prilikom osnivanja. Tada se na ovoj ustanovi školovalo deset studenata, a sada ovde stiče znanje između 500 i 600 mladih umetnika. Planirana gradnja zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti u Novom Beogradu rešila bi probleme ove ustanove, ali nadležni nikako da svoja obećanja pretvore u stvarnost.

Ni situacija u unutrašnjosti nije sjajna. Na Niškom univerzitetu su naglasili da je ubedljivo najugroženiji Fakultet umetnosti, a prate ga Prirodno-matematički, Filozofski i Fakultet fizičke kulture kojem nedostaju sportski tereni.

Novosađanima trenutno najveći problem predstavlja smeštaj Rektorata. Iako je gradnja ove zgrade počela još osamdesetih godina, ovaj posao još nije priveden kraju. Na ovom univerzitetu su nam objasnili da svih 13 fakulteta ima osnovne uslove za rad, ali većina je, zbog porasta broja studenta, tražila od Ministarstva dodatne prostorije. Za sada im glavobolju zadaje smeštaj studenata Pedagoškog fakulteta u Subotici.

Prema rečima profesora dr Zorana Ponjavića, prorektora za nastavu na Kragujevačkom univerzitetu, od visokoškolskih ustanova u ovom gradu najugroženiji su najatraktivniji fakulteti – Filološko-umetnički i Medicinski.

– Informacije o potrebama naših fakulteta još pristižu, ali pomenute dve ustanove oduvek "kubure" s prostorom. Filološki fakultet, osnovan 2002. godine, nema ni metar svoga prostora i radi na osam lokacija u gradu. Medicinari su smešteni u prostor dobijen od Ekonomskog fakulteta – objašnjava naš sagovornik i dodaje da je iz Nacionalnog investicionog plana izdvojen deo novca neophodan za gradnju Filološko-umetničkog fakulteta.

Bilo bi idealno, istakao je dr Ponjavić, kada bi ovaj posao počeo do kraja godine, ali ko zna kada će biti završen. To zavisi isključivo od budućeg ulaganja nadležnih.

-----------------------------------------------------------

Još nema zahteva sa Kosmeta

U Ministarstvu prosvete i sporta ističu da ovaj problem mora biti rešen, između ostalog i zato što nije fer da se samo od privatnih visokoškolskih ustanova zahteva da ispune stroge kriterijume neophodne za akreditaciju.

Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta, kaže da su do sada stigli zahtevi beogradskih fakulteta i da se nada će ubrzo i Biološki i Geografski fakultet dobiti krov nad glavom.

Po njegovim rečima, još nije stigao zahtev za rešavanje problema sa prostorom na fakultetima Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

– Očigledno da imaju neke druge, važnije, probleme, ali pokušaćemo da ispunimo i njihove zahteve, ukoliko ih bude – naglasio je Vuksanović i dodao da u rešavanje problema fakulteta sa Kosmeta mora biti uključeno nekoliko strana, između ostalog i Unmik.

Jelena KisinAnkica Marinković

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.