Izvor: RTS, 13.Feb.2021, 23:13

Rukavišnjikov obišao spomenik Stefanu Nemanji: Ovo je bio vrlo uzbudljiv, težak i komplikovan posao

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ruska delegacija, predvođenom vajarom i autorom spomenika Stefanu Nemanji Aleksandrom Rukavišnjikovim, obišli su spomenik na Savskom trgu.
Goran Vesić je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što može u ime grada Beograda da pozdravi akademika Aleksandra Rukavišnjikova koji nije mogao da bude na otvaranju spomenika zbog bolesti.

"Došao je da vidi svoje delo koje je podario našem gradu. Delo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje nam je ostavio ostaće vekovima ovde i naš grad će biti poznat po tome. Biće poznat po mnogim drugim stvarima, između ostalog i po ovom velelepnom spomeniku", rekao je zamenik gradonačelnika.
Prema njegovim rečima na ovaj način pokazujemo kako se naš grad menja i kako napreduje.
Savski trg su radile španske arhitekte, jedni od najboljih u Evropi, spomenik je radio Rukavišnjikov, jedan od najboljih svetskih vajara.
"Na taj način pokazujemo kako je Beograd otvoren za sve umetnike. Hvala vam puno na ovom spomeniku, učinili ste ljude u Srbiji i Beogradu srećnim", naglasio je Vesić.
Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov izarazio je zadovoljstvo što je pobedio na konkursu.
"Shvatio sam svoju odgovornost koja je bila ogromna, a shvatio sam i značaj Stefana Nemanje kao i spomenika na ovom mestu. Vaš grad je divan, sa velikom istorijom i tradicijom. Želeo sam da uradim takav spomenik koji će, sa jedne strane biti urađen klasičnim metodama i vrlo kvalitetno, a sa druge strane da opšta kompozicija i oblik ne budu tradicionalni nego savremeni", istakao je Rukavišnjikov.
Dodao je da bez pomoći Gorana Vesića, Andree Radulović, Nikole Selakovića i mnogih drugih ne bi u potpunosti uspeo jer su mu ukazivali na razne detalje spomenika.
"Po drugi put u životu sam radio spomenik ovih dimenzija te je ovo bio vrlo uzbudljiv, težak i komplikovan posao. Iskreno želim da se Beograđani i turisti naviknu na ovaj spomenik, a ukoliko ga zavolite biću presrećan", rekao je ruski umetnik.
Spomenik su obišli i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, zvanični predstavnik vajara Rukavišnjikova u Srbiji Oleg Laškarev i počasni akademik Ruske akademije umetnosti Dimitrij Mališev, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje grada Beograda.
Ruska delegacija će tokom četvorodnevne posete Beogradu obići i Narodni muzej, Muzej grada Beograda kao i druge znamenitosti srpske prestonice.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"OVO JE BIO UZBUDLJIV, TEŽAK I KOMPLIKOVAN POSAO" Rukavišnjikov obišao spomenik Stefanu Nemanji (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2021

Ruska delegacija će tokom četvorodnevne posete Beogradu obići i Narodni muzej, Muzej grada Beograda kao i druge znamenitosti srpske prestonice...Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zajedno sa ruskom delegacijom predvođenom vajarom i autorom spomenika Stefanu Nemanji Aleksandrom Rukavišnjikovim...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.