Verovali ili ne, ovo zanimanje postoji: Ovo je Boško i svemirski je advokat!

Izvor: BKTV News, 18.Dec.2017, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verovali ili ne, ovo zanimanje postoji: Ovo je Boško i svemirski je advokat!

Boško Vojkić (27) iz Zemuna ima neobično zanimanje. On je svemirski advokat. Trenutno živi u Dubaiju i radi za jednu svetski poznatu kompaniju u oblasti telekomunikacija i satelita.

Ono što skoro svim svojim poznanicima iznova objašnjava – šta u stvari radi svemirski advokat?

"Svemirsko pravo deo je međunarodnog javnog prava, isključivo je internacionalnog karaktera i ima dva aspekta. Jedan je veoma praktičan i sa njim i te kako imamo kontakta, a da toga nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << svesni. Usmeren je na satelite i na različite objekte lansirane u kosmos, van vazdušnih granica jedne države. Recimo, prenosi utakmica Lige šampiona koje se održavaju u nekoj drugoj zemlji, regulisani su svemirskim pravom i pravom telekomunikacije. Slično je i sa internetom koji dobijamo zahvaljujući satelitima, ili mobilnim mrežama u avionima boljih avio-kompanija. Postoji i ona naučnofantastična strana koja je svima zanimljiva, a tiče se istraživanja kosmosa, osnivanja kolonije na Marsu i iskorišćavanja raznih resursa", kaže Boško za "Priče sa dušom".

Boško se zainteresovao za svemirsko pravo još kao student druge godine, posle međunarodnog takmičenja u oblasti medijskog prava u organizaciji Oksforda. U osmočlanom timu izdvojio se sa kolegom Igorom, sa kojim se takmičio u studiji slučaja i simulaciji suđenja. Osvojio je nagradu za trećeg najboljeg govornika u Evropi i tada praktično kreće njegov profesionalni uspon.

"Seoska učiteljica" iz Srbije među 50 najboljih na svetu: Uspeh ne pada s neba, do njega se dolazi radom!

"Guglanjem na internetu pronašao sam takmičenje iz svemirskog prava, za koje nisam imao nikakvo predznanje. Zvučalo nam je apsolutno suludo, ali u veoma pozitivnom smislu. Odmah smo se prijavili za takmičenje u Rimu, 2013. godine i dobili odobrenje od našeg fakulteta. Spremali smo se na internetu i pronašli ugovore, zakone i dokumente iz te oblasti", seća se Boško.

Kao i većina studenata u Srbiji, nisu imali dovoljno novca, niti adekvatnu podršku institucija, ali ipak su se nekako snašli i otputovali.

Slede brojni lepi događaji. U Italiji dobijaju najbolje ocene za usmene runde u Evropi, a Boška proglašavaju za najboljeg govornika na Starom kontinentu. Igrom slučaja, runda u kojoj se srpski tim takmičio protiv ekipe iz Beča bila je javna, pa njoj prisustvuju sudije – emitentni profesionalci iz oblasti svemirskog prava.

Boška zapaža počasni sudija, čuveni svemirski pravnik, i tu kreće njegova filmska priča.

Stiže mu poziv od Evropske svemirske agencije iz Pariza, centra svemirskog prava u ovom delu sveta, da bude učesnik letnje škole u Ženevi, zatim naredne godine da radi kao tutor u Kaenu u Francuskoj, a potom trener studentima u Nemačkoj. Ponudu od direktora mastera pariskih fakulteta Paris Sud i Paris Saclay, uz podršku Instituta za svemirsko pravo i telekomunikacije IDEST, ne odbija i prihvata je po završetku studija u Beogradu. Dobija stipendiju Vlade Republike Francuske i seli se u Pariz na master studije.

Ovaj grad u Srbiji je častio sve svoje meštane koji su se venčali 1967. godine! (FOTO)

"Izuzetno sam ponosan što sam sve ovo uradio sam i što su me moji roditelji podržavali u svakom trenutku, iako možda nisu tačno ni znali mnogo o svemirskom pravu. Potičem iz radničke porodice u kojoj nema pravnika, pa mi je s te strane bilo i teže, ali svakako izazovnije. Radom na sebi, istraživanjem, čitanjem i stvaranjem ličnih kontakata došao sam do ovoga. Postoji jedna divna profesorka Ivana Krstić koja predaje Međunarodno javno pravo, koja mi je izuzetno pomogla dok sam studirao u Beogradu", iskren je Boško.

Odmah po diplomiranju, zahvaljujući mreži kompanija koje su partneri fakulteta u Parizu, dobio je posao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Mada je nedavno tek stigao u Dubai, otkriva mi da se privikava na tamošnji ritam, da mu u tome pomaže sestra od tetke, ali ne krije zadovoljstvo gradom koji je epicentar dešavanja za industriju telekomunikacija i u kojem se, kako kaže, organizuju najveće konferencije iz te oblasti.

"Iako joj je izuzetno teško što nisam u Srbiji, moja mama je svesna da je ovo najbolja prilika za mene i podržava me u svemu. Sećam se reči moje profesorke u osnovnoj školi koja nam je govorila da će uspešan biti svako ko je vredan i ko radi na sebi, bez obzira na to da li živi u Srbiji ili u inostranstvu. Dugo sam verovao u to, ali nažalost, više nemam takvo mišljenje. U međuvremenu sam dosta putovao po svetu, upoznao druge kulture i nacije, radio u inostranstvu i, iako to ne podržavam uvek, apsolutno razumem zbog čega ljudi odlaze odavde. Talente u Srbiji ne podržava ni država, ni obrazovni sistem. Možda će neko reći da je drugačije, ali ja tu podršku nisam imao", ispričao je Boško, svemirski advokat poreklom iz Srbije.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.