Veronauka - uzrok produbljavanja podela muslimana

Izvor: S media, 29.Avg.2010, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veronauka - uzrok produbljavanja podela muslimana

Tri godine nakon rascepa u islamskoj zajednici Srbije, nesaglasje muslimana - Bošnjaka u Sandžaku, ovog puta zbog veronauke i veroučitelja, moglo bi biti produbljeno, a protesti preneti u Beograd, ispred zgrade Vlade Srbije i to u sred svetog meseca Ramazana.

Protest ispred vladine zgrade u Beogradu, za utorak, 31. avgust, u verskim odorama, najavili su veroučitelji koji podržavaju koncept islamske zajednice u Srbiji kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

S druge strane, Islamska zajednice Srbije koju predvodi reis-ul-lema Adem Zilkić je za ponedeljak najavila konferenciju za novinare, a za utorak i, kako kažu u toj zajednici, i kotramiting u isto vreme i na istom mestu kao i njihoovi sunarodnici.

Iako u MUP-u nema zvanične potvrde da je najavljeni protest prijavljen, potpredsednik Mešihata, muftija beogradsko-novosadski Rešad Plojović je rekao da oni ne odustaju.

On je kazao da ih do sada niko iz nadležnog ministarstva ili vlade nije kontaktirao i da oni "izvesno dolaze" u Beograd, ovog puta samo uniformisani veroučitelji. Plojović, medjutim, nije mogao sa sigurnošću da kaže koliko će njih doći pred Vladu Srbije.

Rascep u islamskoj zajednici Srbije dogodio se početkom oktobra 2007. godine, kada je grupa imama izrazila neposluštnost muftiji Zukorliću i priklonila se Rijasetu Islamske zajednice Srbije koji je nekoliko meseci ranije formiran pri beogradskoj Bajrakli džamiji. Prvi privremeni reis-ul-ulema je bio nekadašnji beogradski muftija Hamdija Jususfspahić, a kasnije je za vrhovnog poglavara izabran Zilkić.

Dve opcije se medjusobno ne priznaju, a njihovi sukobi oko prevlasti nad vernicima, imovinom i, sada, nad veronaukom su česti.

Konceptualna razlika je u tome što Zukorlićev mešihat organizaciono i duhovno pripada Rijasetu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i reis-ul-ulemu Mustafu Cerića priznaje za jedinog verskog poglavara, dok "zilkićevci" smatraju da muslimani - Bošnjaci svoja prava treba da ostvaruju u zemlji Srbiji, u kojom žive.

Zukorlićeva opcija je nezadovoljna odlukom Vlade Srbije o promeni članova Komisije za veronauku, u kojoj je, umesto njihovog predstavnika, prof. dr Mevluda Dudića, izabran reis-ul-ulema Zilkić.

Glavni problem jeste u činjenici što u novoformiranoj Komisiji za versku nastavu nema predstavnika Islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru muftije Zukorlića, već samo predstavnika Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis Zilkić.

Oni su tražili od predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da ponište takvu vladinu odluku, a pošto, kažu, povratnu informaciju nisu dobili, za utorak su zakazali protest u verskim odorama ispred zgrade Vlade Srbije.

U Mešihatu veruju da je Dudić smenjen s mesta člana vladine Komisije za veronauku nakon što je izabran za predsednika Nacionalnog saveta Bošnjaka, koji Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje.

Vladika odluka je u Mešihatu protumačena je kao još jedna u nizu diskriminatorskih odluka prema muslimanima - Bošnjacima sa nesagledivim posledicama.

Državni sekretar u Ministarstvu vera Dragan Čurović tvrdi da Vlada Srbije nema diskriminatorski odnos prema Islamskoj zajednici u Srbiji i Zukorliću.

Čurović je rekao da je Komisija ranije bila otvorena za predstavnike i jednog i drugog koncepta, ali da je Dudić opstruirao rad Komisije nedolaskom na sednice.

Bilo je i situacija, kazao je Čurović, kada je Dudić svoje prisustvo na sednicama Komisije uslovljavao neprisustvom predstavnika suprodstavljene opcije.

„Situacija je do te mere bila poremećena da su svi ostali predstavnici crkava i verskih zajednica uputili apel obema islamskim zajednicama, sa molbom da prevazidju nesporazume i omoguće normalan rad Komisije", naveo je Čurović.

Tim povodom Zukorlićeva opcija je pozvala šet sverskih zajednica da se izjasne o stavovima Komisije za veronauku, od čega će, kako su naveli, zavisiti njihovih budući odnosi.

Poziv je upućen Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Rimokatoličkoj crkvi, Jevrejskoj zajednici u Srbiji, Evangelističkoj hrišćanskoj crkvi, Reformatorskoj hrišćanskoj crkvi i Slovačkoj evangelističkoj crkvi.

Reis-ul-ulema Zilkić je objasnio da je on jedini predstavnik crkava i verskih zajednica u vladinoj Komisiji za veronauku.

On je Tanjugu rekao da je za početak islamske veronauke sve spremno u svim školama u Srbiji, precizirajući da se na spisku veroučitelja nalazi 61 odsto onih koji podržavaju Zukorlićev koncept, a 31 odsto lojalnih Islamskoj zajednici Srbije.

Prema njegovom tumačenju, niko od veroučitelja neće ostati bez posla i ništa se suštinski ne menja, a na spisku se, kaže, nisu našli samo oni pojedinci koji su se u proteklom periodu previše isticali politički.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muftija Plojović ne odustaje od protesta

Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2010, 07:06

BEOGRAD- Tri godine nakon rascepa u islamskoj zajednici Srbije, nesaglasje muslimana - Bošnjaka u Sandžaku, ovog puta zbog veronauke i veroučitelja, moglo bi biti produbljeno, a protesti preneti u Beograd, ispred zgrade Vlade Srbije i to u sred svetog meseca Ramazana...Protest ispred vladine zgrade...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.