Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Veronauka kao jutarnje umivanje"

Beograd -- Ministar prosvete i sporta najavio obuku i usavršavanje veroučitelja.

Slobodan Vuksanović je izjavio da će u cilju poboljšanja nastave veronauke veroučitelje u Srbiji ubuduće obučavati i usavršavati Bogoslovski fakultet u Beogradu. Vuksanović kaže da je to neophodno kako bi bio poboljšan kvalitet nastave.

"Taj mladi predmet u osnovnim školama treba osmisliti na pravi način kako bi bio prilagođen deci najmlađeg uzrasta. Kod nas postoje neke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << specifičnosti i zbog 50 godina komunizma. Veronauka je izborni predmet i tretiramo je isto kao i drugi izborni predmet, takođe mlad, a to je građansko vaspitanje", kaže ministar.

"Nasušna potreba"

Vuksanović kaže da je jedan od razloga zbog kojih veronauka nije dobro organizovana taj što nije bilo dovoljno prakse ili iskustva za tako nešto. "S druge strane, čini mi se da su i veronauka i građansko vaspitanje uvedeni nekako na brzinu i ne baš sasvim iskreno, verovatno zbog želje da budu ispunjeni neki svetski i evropski standardi, a da za to, pri tom, niko nije mnogo mario i niko nije ulagao mnogo truda i znanja", kaže on.

"Veronauka je nasušna potreba svake civilizovane zemlje i jedna od osnovnih stvari, kao što su to strani jezici, kompjuteri i jutarnje umivanje", kaže ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.