Veliko interesovanje za nastavu romskog jezika

Izvor: RTS, 26.Avg.2013, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko interesovanje za nastavu romskog jezika

Od septembra u dvadesetak škola u Srbiji biće uveden romski jezik. Kao i kod svake novine i kod ove ima teškoća, jer nedostaju i nastavnici i udžbenici, pa i sredstva da ideja zaživi. Ipak, odziv Roma je zaista veliki.

Romski jezik, prvi put ove godine, učiće se u osnovnim školama širom Srbije. Interesovanje za izučavanje maternjeg jezika veliko je među učenicima. Međutim, kao i svaki pionirski poduhvat, ni ovaj ne prolazi bez teškoća. Najveći problem je manjak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastavnika i kako ih platiti.

Sprovedene u područjima gusto naseljenim romskom populacijom, ankete su pokazale želju Roma da uče maternji jezik. Potvrdno se izjasnilo oko šest hiljada roditelja i učenika od prvog do osmog razreda. Najveći odziv bio je na jugu, zatim u centru istočne i zapadne Srbije i Vojvodini.

Većina Roma iz kontejnerskog naselja Makiš u Vranju želi da uči romski i pozdravlja ideju da se njihov jezik uvede u škole.

Volja postoji, međutim, nedostaju kadrovi. Ministarstvo prosvete, kažu u Nacionalnom savetu Roma, očigledno je iznenađeno tolikim interesovanjem, zbog čega je ugrožena potpuna implementacija projekta na koji se čekalo više od 20 godina.

''Mislili su da će biti oko 600 do hiljadu učenika, a ispostavilo se da je mnogo više. Sad je to 40 nastavnika koje treba uključiti u nastavu, a za koje kažu da nema sredstava. Ako je to problem, onda ćemo da preko međunarodnih organizacija da nađemo lični dohodak za nastavnike'', kaže Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Ministarstvo prosvete saopštava da u Republici Srbiji još nije završena standardizacija romskog jezika da bi se na njemu izvodila celokupna nastava. Potrebno je ispuniti nekoliko preduslova: definisati dijalekt, odnosno varijantu romskog jezika koja će se zvanično koristiti, zatim odobriti udžbenike i druga nastavna sredstva za učenje maternjeg jezika i profesionalno osposobiti nastavnike u školama za rad na romskom jeziku.

Predmet romski jezik ipak će od septembra ući u dvadesetak osnovnih škola. Predavaće ga Romi sa fakultetskom diplomom, a plan je da se, posle pohađanja seminara, u nastavu uključe i završeni srednjoškolci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.