Izvor: RTS, 09.Avg.2022, 06:07

Veliko interesovanje IT firmi za Naučno-tehnološki park u Nišu, popunjeni kapaciteti

Naučno-tehnološki park u Nišu, posle dve godine rada kompletno je popunjen. Interesovanje IT firmi izuzetno je veliko, pa se očekuje proširenje kapaciteta i izgradnja još jednog objekta.
U naučno-tehnološkom parku u Nišu radi 40 IT kompanija i oko 600 mladih ljudi, uglavnom inženjera. Polovina njih su nove startap kompanije. U NTP-u su popunjavanje kapaciteta očekivali tek u petoj godini, ali se to dogodilo mnogo ranije.

"Naša je pretpostavka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je to zato jer se dugo čekalo na Naučno-tehnološki park, prilično intenzivno su išle najave i zajednica bila jako spreman da to dočeka, zato smo mogli da imamo brzi i uspešan start", rekao je Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.
Ovde rade vodeće gejming kompanije. Firma Webelinx games sama osmišljava, kreira i prodaje svoje proizvode.
"Jednostavno stvorio se jedan ‘ekosistem’ u kome mi možemo da razmenjujemo iskustva, znanja, da sarađujemo i na taj način mi rastemo, rastu i ostale kompanije koje su članice NTP-a", kaže Milica Petković iz Vebelinks gejmsa (Webelinx games).
Mesta ima i za male. Startap kompanija Kredijum pomaže onima koji kupuju i iznajmljuju nekretnine ili uzimaju kredite.
"Tako da smo napravili tehnološku platformu koja na jednom mestu spaja sve aktere na tržištu, kupce nekretnina, prodavce, kompanije koje grade nekretnine i banke", napomenuo je Miša Lazović iz Kredijuma.
Naučno-tehnološki park otvoren je tokom epidemije, juna 2020. godine. Građen je oko godinu i po dana i njegova izgradnja koštala je 12 i po miliona evra.
U NTP-u želi da bude blizu 100 kompanija. Zato se razgovara o proširenju kapaciteta i izgradnji još jedne zgrade.
"Čime će se stvoriti uslovi da se, recimo, duplira broj kompanija i ljudi koji bi radili pod okriljem NTP-a u Nišu", napomenu je Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.
Na osnovu poreza koji plaćaju na zaradu kompanije iz NTP-a, u državni kasu godišnje stigne 500.000.000 dinara, a u gradsku blizu sto miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.