Veliko delo uzor-predaka

Izvor: Politika, 13.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko delo uzor-predaka

U Mišaru kod Šapca obeležena 202. godišnjica slavnog boja

Šabac – Polaganjem venaca na spomenik Karađorđu i mišarskim junacima, juče je u ovom mestu nedaleko od Šapca obeležena 202. godišnjica slavnog boja u kojem su 13. avgusta 1806. srpski ustanici porazili mnogo brojniju tursku vojsku i otvorili put stvaranju moderne srpske države. Vence su položili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grada Šapca, mesne zajednice Mišar i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Pred spomenikom koji je podignut 1906. u čast stogodišnjice Mišarske bitke sredstvima Drinsko-savskog kola jahača „Knez Mihailo", a renoviran 2006. po projektu stručnjaka Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, sveštenici Šabačke eparhije održali su pomen palim junacima. Na veliko delo Karađorđevih ustanika potom je podsetio predsednik Saveta mesne zajednice Petar Knežević.

– Ova svečanost nije samo čin primerne zahvalnosti potomaka, koji njome dokazuju da su dostojni svojih uzor-predaka. Ona je u isto vreme i čin mudrosti, jer će na nove podvige podsticati one koji za nama budu dolazili, sa sve težim zadatkom da potpuno dograde i ukrase kuću otadžbine Srbije, za koju je Karađorđe onako junački i mudro položio temelj. Pokolenja su na njoj mnogo uradila i ona se danas nadaleko vidi, ali na njoj ima još mnogo šta da se učvrsti – istakao je Knežević.

Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak" iz Mišara promovisalo je juče treći broj časopisa „Istorijska čitanka", a u spomen-muzeju otvorena je izložba desetog saziva likovne kolonije „Mišar". Izloženi su radovi devet umetnika srednje i mlađe generacije: Dragana Bartule iz Loznice, Aleksandre Pribićević iz Zemuna, Danila Vuksanovića i Dragice Marić iz Novog Sada i Branislava Vojnovića, Olivere Mićić, Milice Alimpić, Jasmine Ljubisavljević i Gorana Bujšića iz Šapca, koji su od 24. do 27. jula stvarali u Mišaru.

M. Mijušković

[objavljeno: 14/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.