Veliki uspeh mladog fizičara

Izvor: B92, 05.Avg.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki uspeh mladog fizičara

Mihailo Čubrović (B92)

Beograd -- Mladi fizičar iz Srbije Mihailo Čubrović objavio je, kao glavni autor, rad iz oblasti fizike u najprestižnijem svetskom časopisu "Sajens".

Jedan od mladih ljudi koji daje svoj maksimum i na putu je da dosegne visoke ciljeve u nauci je 24-godišnji Mihailo Čubrović, student doktorskih studija na Univerzitetu u Lajdenu u Holandiji, koji je kao glavni autor, objavio rad u oblasti fizike u najprestižnijem svetskom časopisu "Sajens".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Komentarišući uspeh mladog srpskog fizičara, potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je da je objavljivanje rada u časopisu "Sajens" veliki uspeh čak i za vodeće svetske naučnike, ocenivši da je neverovatna činjenica da je Čubrović svoj rad objavio posle samo nekoliko meseci doktorskih studija.

"Izuzetno sam ponosan što je Čubrović tako rano u svojoj karijeri postigao ovaj izuzetan uspeh", dodao je Đelić.

Potpredsednik vlade je u svom pismu čestitki pozvao Čubrovića da na jesen u Srbiji održi predavanje o svojim rezultatima.

Čubrović je prošle godine diplomirao na Fizičkom fakultetu u Beogradu, završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu i redovni je saradnik Istraživačke stanice "Petnica".

Čubrović je započeo rad na svom doktoratu na Univerzitetu u Lajdenu u januaru ove godine, a posle samo mesec dana prvi put je prezentovao svoje rezultate kolegama, nakon čega je dobio podršku profesora da pošalje rad časopisu "Sajens"

U rekordno kratkom vremenu rad je objavljen, a srpski fizičar je postao jedan od najmlađih prvih autora rada u ovom časopisu u poslednjih nekoliko decenija.

U svom radu Čubrović je povezao veoma kompleksne teorije, kao što su teorija struna i kvantna teorija kondenzovane materije i njegovi rezultati su već izazvali veliko interesovanje u svetskoj naučnoj javnosti.

Čubrović je još kao srednjoškolac, 2003. godine, postao stipendista Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i dobijao sredstva sve do kraja svojih studija u Beogradu.

Na predlog Ministarstva i "Petnice" postao je i jedan od najmlađih dobitnika "Tesline nagrade".

Ovaj mladi fizičar već ima nekoliko zapaženih naučnih radova.

Podsećamo da je upravo na zalaganje B92 pre nekoliko dana Naftna industrija Srbije odlučila da svojom donacijom omogući nesmetanu realizaciju programa Istraživačke stanice Petnica koja školuje mlade naučnike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.