Izvor: B92, 21.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki školski čas

Kragujevac -- U kragujevačkom Spomen parku "21. oktobar" održan spomen na civile koje su streljali nemački fašisti u Drugom svetskom ratu.

U znak sećanja na nedužne žrtve na Velikom školskom času danas je kraj humke streljanim đacima izvedena poema "Molitva za Kragujevac" pesnika Manojla Gavrilovića u kojoj su učestvovali glumci Teatra "Joakim Vujić". Vence na humku streljanim đacima položili su učenici Prve kragujevačke gimnazije, predsednik Skupštine Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predrag Marković, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, strane diplomate.

Velikom školskom času je prethodio parastos žrtvama fašističkog terora koji su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Prvi put ove godine u Šumaricama je juče uveče organizovano Bdenje u okviru koga su izvedene horske kompoziicije, recital poezije poema za "Veliki školski čas" i prikazani filmovi posvećeni stradanju kragujevačkih rodoljuba.

Ekshumacija posle 60 godina

U krugu zadužbine kralja Petra I na Oplencu završena je ekshumacija posmrtnih ostataka osoba za koje se smatra da su civili koje su nemački vojnici streljali tokom II svetskog rata.

Član stručnog tima VMA Ivica Milosavljević rekao je da je ekshumirano 28 skeleta: "Na osnovu preliminarnih analiza sve su muškog pola. Takođe, starosna dob je između 20 i 60 godina. Preciznije ćemo podatke znati nakon što ostatke prenesemo u Institut za sudsku medicinu i tamo dopunimo nalaz, kada ćemo za svaki pojedinačni skelet znati i koje je životne dobi i sve ostale činjenice koje će biti neophodne da bismo mogli da izvršimo konačnu identifikaciju".

Posmrtni ostaci nađeni su 2005. u masovnoj grobnici u krugu Zadužbine kralja Petra I na Oplencu, a istragu je naložilo Tužulaštvo za ratne zločine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.